latinica  ћирилица
27/05/2018 |  21:49 ⇒ 21:50 | Аутор: СРНА

Конте вратио мандат за састав владе

Мандатар за састав нове италијанске владе Ђузепе Конте одустао је од напора да оформи нову администрациују након што је предсједник Серђо Матарела данас одбио да прихвати избор Паола Савоне на функцију министра економије.
Рим (Фото: impresamia.com) -
Рим (Фото: impresamia.com)

Конте је данас однио листу са именима министара пред Матарелу с циљем да оконча двомјесечну политичку пат позицију, али је предсједник одбио кандидата за министра економије.

Конте је потом вратио мандат који му је Матарела прошле седмице дао за формирање владе.

Матарела је истакао да је морао да одбије кандидата за министра економије, јер би он можда извео Италију из еврозоне.

Италијански предсједник је у телевизијском обраћању рекао да није крив за пат позицију, те да је предложио друга имена за министра економије, али су његове сугестије одбацили Пет звијезда и Лига.

Прије окончања састанка Контеа и Матареле лидер странке крајње деснице Матео Салвини изјавио је да је сада једина могућност одржавање нових избора, највјероватније касније током године.

Лидер покрета Пет звијезда Луиђи ди Мајо да је неприхватљиво што је Матарела данас одбио Савону за функцију министра економије.

"То је институционални сукоб без преседана. Каква је сврха ићи на гласање ако одлуку доносе агенције за кредитни рејтинг", упитао је Ди Мајо.