latinica  ћирилица
27/05/2018 |  18:36 ⇒ 28/05/2018 | 09:07 | Аутор: РТРС

Реаговања на Додикову посјету Русији- Још једна потврда да је Русија уз српски народ

Република Српска је земља којој Русија придаје значај, што је посебно важно за њу и њен народ, сматрају политички аналитичари, који сарадњу предсједника Републике Српске и Руске Федерације оцјењују веома корисном. Русија је, истичу, један од главних гараната за опстанак Републике Српске.

Пракса у којој се лидер једне од најмоћнијих сила свијета састаје с предсједницима мањих земаља за Републику Српску постаје не тако ријетка.

То потврђује и недавно одржан састанак предсједника Српске Милорада Додика и руског лидера Владимира Путина у Санкт Петербургу на Међународном економском форуму, који се и одржава под покривитељством предсједника Руске Федерације.

- Разговарамо о темама које су веома битне. Добили смо подршку у настојању да очувамо стабилност и мир, да очувамо Дејтонски споразум. Основна порука Русије је управо очување мира и стабилности, јер само у миру и стабилности може да се економски и привреда развија, рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Политички аналитичари и новинари сарадњу два предсједника оцјењују врло позитивном, како због јачања билатералних односа, тако и због очувања положаја Републике Српске у државној организацији као што је БиХ.

- Оно што је за нас јако важно је то да је Додик тамо добио на неки начин гаранције да ће Русија и даље штитити Републику Српску, јер је Русија била до сада један од главних, ако не и главни гарант за опстанак Републике Српске, истиче Љубинка Милинчић, главна уредница Спутњика у Србији.

Република Српска не тражи ништа друго до поштовања Дејтонског мировног споразума.

Међутим, с друге стране Сарајево и неки западни кругови који подржавају Сарајево, све вријеме поткопавају Дејтон, став је политичких аналитичара.

Тако подршка Руске Федерације додатно помаже стабилности Српске.

- Та врста подршке коју ми добијамо од Русије није само симболичног значаја. То је директна порука свима онима који су недобронамјерни према РС, да велика Русија стаје иза српског народа, да је у томе досљедна и да ће нас подржати, каже политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Састанак два предсједника, на којем је осим о очувању стабилности Српске разговарано и о енергетском сектору, прије свега реконструкцији двије термоелектране у Гацком и Угљевику, била је и тема извјештавања руских медија.

Истичу подршку званичне Москве Дејтонском споразуму и надлежностима које Република Српска има.