latinica  ћирилица
27/05/2018 |  14:23 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Требиње: Сјећање на славну Бобанску чету

У селу Рапти, у Бобанима, јутрос је служен помен за 23 погинула борца Бобанске чете Требињске бригаде Војске Републике Српске.
Требиње - Помен - Фото: СРНА
Требиње - ПоменФото: СРНА

Помен је служен код споменика погинулим борцима славне Бобанске чете, за које је 2000. године саграђено и Спомен-обиљежје.

Након помена, који је служио протојереј ставрофор Борис Бандука, цвијеће су положили предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак, делегација требињске Борачке организације, Удружење дјеце погинулих бораца "Насљеђе", те породице и саборци погинулих бораца Бобанске чете, који су се подсјетили на војевање чете под вођством војводе Недељка Видаковића.

"Да ли смо се ми довољно одужили тим борцима и њиховим породицама? Нисмо и никада нећемо, јер Бог је дао тим људима живот, а они су били спремни да га положе да бисмо ми данас живјели достојанствено и слободно", истакао је Бањак.

Свештеник Бандука је у обраћању позвао мјештане да никада не забораве свијетле ликове палих бораца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

Јединица славног војводе Недељка Видаковића основана је у селу Шћеница на Тројичиндан 1992. године, а након Видаковићеве погибије на Борачком језеру код Коњица, 1994. године командовање четом је преузео Драган Ристић Бели.

Ристо Видаковић, који је рату је изгубио оба брата, војводу Неђа и Сава Видаковића, каже да су преживјели саборци и родбина дошли да одају почаст за Бобанску чету која је имала око 120 припадника, а држала је линију фронта дугу 15 километара.

Говорећи о оснивању и ратном путу Бобанске чете, Видаковић је рекао да су током рата 23 припадника чете погинула, а имали су више од 50 рањених бораца.

"Припадници ове чете нису ратовали само на подрчју Бобана, већ су положаје држали повремено и на Трескавици и Борачком језеру", навео је Видаковић.

Након помена борцима у Цркви Воздвижења часног крста у Бобанима служена је Света литургија.