latinica  ћирилица
27/05/2018 |  11:08 ⇒ 13:06 | Аутор: РТС

Барадкар: Историјски дан за Ирску, гласање за будућу генерацију

Референдум којим се отвара пут за легализацију абортуса представља историјски дан за Ирску и велики је чин демократије, поручио је премијер Лео Варадкар, након објављивања званичних резултата којим је потврђена велика побједа заговорника права на абортус.
Лео Варадкар - Фото: РТС
Лео ВарадкарФото: РТС

"Недавно сам рекао да ће ово бити једно гласање у генерацији. Данас вјерујем да смо гласали за будућу генерацију".

Званичници изборне комисије у Ирској потврдили су резултате изборних анкета након референдума у Ирској и велику побједу заговорника права на абортус, јављају агенције.

Званични резултати су показали да је 66 одсто грађана Ирске гласало за укидање осмог амандмана на устав те земље којим се забрањује абортус, наспрам 34 одсто оних који су гласали за очување тог амандмана.

Више од 64 одсто грађана са правом гласа је изашло на овај референдум што је, наводи агенција, један од рекорда излазности у тој земљи.

Забрана абортуса у тој земљи је дијелом укинута 2013. године, и то само у случајевима када је живот мајке угрожен.

Више од 3,2 милиона људи имало је право гласа на референдуму, а више од 100.000 нових гласача регистровано је уочи гласања.

Ројтерс је раније пренео да је ирски премијер Лео Варадкар казао да велика одлука грађана Ирске о укидању забране абортуса прописане уставом представља кулминацију "тихе револуције" у тој држави.

Министар правде Чарли Фланаган ове резултате је описао као "још један велики корак напоље из мрачне прошлости".

 

Извор:РТС