latinica  ћирилица
26/05/2018 |  22:57 ⇒ 27/05/2018 | 09:24 | Аутор: Б92

ЛШ: "Краљу" трећа узастопна Круна, Реаал нови (стари) владар Европе!

Реал Мадрид побиједио је Ливерпул резултатом 3:1 и исписао нове странице фудбалске историје, поставши први тим који је освојио три узастопна пехара Лиге шампиона.
Пехар Лиге шампиона - Фото: АП
Пехар Лиге шампионаФото: АП

"Краљевски клуб" је тако продужио сопствени рекорд у финалу у Кијеву, које је, осим фантастичног суђења српске екипе на челу са Милорадом Мажићем, ужасних грешака голмана Ливерпула Лорса Каријуса, обиљежио побједоносни погодак Гарета Бејла.

Фантастични Велшанин је, мање од три минута пошто је ушао на терен, постигао спектакуларан погодак "маказицама" и вјероватно постао креатор најљепшег гола у историји финала Лиге шампиона.

Љепшег и од оног Зинедина Зидана из 2002. године, који је сада, као тренер Мадриђана, наставио да ниже незамисливе успјехе са девет великих трофеја у мање од три године колико је на клупи.

Споменути Каријус је поклонио ривалу два од три поготка, док смо већ споменули изузетно суђење цијелог судијског тима на челу са Мажићем, који је потврдио да је са правом добио овако велику утакмицу и потпуно је оправдао очекивања.

Утакмица на Олимпијском стадиону у Кијеву почела је стандардним опипавањем снага и превеликих узбуђења није било све до 16. минута. До тог тренутка је Ливерпул био бољи ривал, али је мало фалило да Реал поведе преко Кристијана Роналда, који је био непрецизан послије продора по десној страни.

Неколико минута касније Кејлор Навас је изузетном интервенцијом спријечио вођство "Црвених" да би непосредно послије тога енглески клуб доживио велики пех.

Мухамед Салах, најбољи играч тима, повриједио је раме у дуелу са Серхиом Рамосом и, упркос покушају да се врати у игру, морао је да напусти терен у сузама. Ту није био крај пеховима, сада на другој страни, пошто је у сљедећем нападу Дани Карвахал повриједио задњу ложу у покушају да одигра петом, што је потпуно "убило" ритам сусрета.

Играчи су покушавали да се отму негативних утисака, да би у самом финишу полувремена помоћни судија Далибор Ђурђевић фантастично реаговао. Подигао је заставицу послије велике шансе Кристијана Роналда и поготка Карима Бенземе, послије чега је Мажић, на сигнализацију помоћника, оправдано поништио погодак Француза.

То је значило да се на одмор отишло најнепопуларнијим резултатом.

Друго полувријеме било је много интересантније од првог, а почело је великом приликом за Иска, којег је пречка спријечила да донесе предност свом тиму. Оно што није успио он, јесте споменути Каријус у 51, када је напуцао Бензему и лопта је завршила у мрежи.

Желио је да одигра руком лопту до неког од дефанзиваца, Француз је пружио ногу и изблокирао га, поставши тако поново "X фактор" у великом финалу.

Међутим, радост Шпанаца трајала је само четири минута јер је Ливерпул експресно успио да изједначи преко Садија Манеа.

Највиши у скоку послије корнера био је Ловрен који је главом спустио лопту у петерац, тамо је Мане избјегао офсајд и спровео је у мрежу за 1:1.

Када се чинило да је Ливерпул опет у утакмици, деманти је стигао врло брзо, а најзначајнији тренутак догодио се у 61. минуту, пошто је тада Бејл замијенио индиспонираног Иска. Мање од 120 секунди пошто је крочио на траву Олимпијског стадиона из свог првог контакта са лоптом, ухватио је невјероватне "маказице" на центаршут Марсела са лијеве стране и са неких 12-13 метара лопту послао у горњи лијеви угао!

Актуелни шампион је поново имао контролу, посебно послије стативе Манеа, да би у финишу Бејл заокружио хорор вече Каријуса. Шутнуо је са више од 25 метара, а Нијемац је још једном ужасно реаговао и лопта је завршила у мрежи.