latinica  ћирилица
26/05/2018 |  20:25 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Привредници са југа Србије у посјети Источном Сарајеву

Могућности унапређења привредне и туристичке сарадње биле су у фокусу састанка делегације Јабланичког и Пчињског управног округа из Србије, са предсједником Савеза општина и градова Републике Српске Љубишом Ћосићем. Након Бањалуке и Мркоњић Града, делегација из Србије упознала се и са потенцијалима сарајевско-романијске регије.

Интересовање привредника за међусобном сарадњом је обострано. Иако она у извјесној мјери већ постоји, простора за унапређење и те како има.

Горан Јовић, директор Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског управног округа, каже да та регионална привредна комора покрива око 2.800 предузећа са 14.000 предузетника, те да неки од њих већ сарађују са привредницима и Српској, посебно на подручју Источног Сарајева. Навео је да су привредници из тог округа присутни са комапанијама  попут Симпа, Алфе, Хемигала и Керамике Лесковац.

- Нама је Србија најважнији спољнотрговински парнер, а из Србије увозимо много прехрамбених производа. Немамо задовољавајућу покривеност извоза увозом Србије, она се креће негдје око 50 одсто и стало нам је да у међусобној комуникацији и што бољој презентацији наших потенцијала поправимо квалитет наше спољнотрговинске размјене - навео је Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

О могућностима сарадње са југом Србије биће упознате све локалне заједнице у Српској.

Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске, истакао је да је важно представити интересовања привредника из Србије да на бази њихових искустава и компанија које имају своја сједишта у овом округу, буде остварен одређен ниво сарадње. Нјабитније је, наводи Ћосић, што је овим састанком направљен први корак, а то је повезивање предузећа.

Уз привредну, развијаће се сарадња и у свим осталим сегментима. Вуковци из Лесковца ускоро би требали на екскурзије по Српској, а у овом братском граду Бањалуке и Бијељине истичу могућности туристичке сарадње, јер је ова локална заједница организатор престижних фестивала, карневала и свјетски познате роштиљаде.

Градоначелник Лесковца Горан Цветковић каже да та манифестација привлачи много људи из бивших југословенских република, али и из осталих земаља.

А уз туристичке потенцијале и Јахорину, гостима из Србије данас су представљене и могућности дрвне индустрије и инвестирања у пословну зону некадашњег Фамоса.

Начелник Пала Бошко Југовић нада се да ће се отворити одређени привредни капацитети на подручју ове општине, који би заједно са партнерима из Србије пружили могућности да се отоворе нова радна мјеста.

У оквиру посјете Републици Српској, гости из Лесковца, Врања и Лебана, чији је домаћин била Привредна комора Српске, посјетили су и Јахорину и Андрићград.