latinica  ћирилица
26/05/2018 |  17:21 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Братунац- Ускоро наводњавање на 440 хектара

Пројекат изградње акумулација и система за наводњавање на теритирији општине Братунац је при крају, а завршетак радова очекују се до почетка сезоне брања малина.

Вриједност пројекта који реализје Министарство пољопривреде и општина Братунац посредством програма Свјетске банке износи 9,2 милиона КМ.

Увођењем система за наводњавање и инсталацијом бунара, пољопривредници, а посебно малинари очекују знатно веће приносе воћа.

Произвођач малина Милорад Стевић сматра да би уз помоћ наводњавања остваривали и до 30 одсто већи принос.

Реализацијом овог пројекта, свих 2.000 домаћинстава која се баве производњом малина, али и другом пољопривредном производњом имаће могућност наводњавања.

Зоран Савић, из Удружења малинара, вјерује да ће им наводњавање бити од велике користи већ од наредне сезоне, јер је, како истиче, овдје будућност у малинарству.

Пројектом чија је вриједност око 9,2 милиона КМ биће покривено свих 27 братуначких мјесних заједница.

Александар Мацановић, Министарство пољопривреде Српске, каже да су у току завршни радови на монтажи пумпи и хидраната, а планирана површина за наводњавање је око 440 хектара.

Малинари ову сезону дочекују са много оптимизма. Очекују бољу цијену него прошлогодиших 1,9 марака по килограму овог воћа.

У Средњем Подрињу сезона брања малина почиње за петнаестак дана. Прве процјене говоре да ће род овог воћа бити на нивоу прошлогодишњих 2.500 тона.