latinica  ћирилица
26/05/2018 |  15:40 ⇒ 15:43 | Аутор: СРНА

Градишка- Прво међународно дружење дјеце са посебним потребама

На излетишту у Доњим Подрадцима код Градишке, данас је почело Прво дводневно међународно дружење дјеце са посебним потребама.
Градишка - Међународно дружење дјеце са посебним потребама - Фото: СРНА
Градишка - Међународно дружење дјеце са посебним потребамаФото: СРНА

Током дводневног дружења за дјецу су обезбијеђени богат кутурни и умјетнички програм, спортски садржаји, те вожње кочијама и моторима.

Дружење је организовало Удружење за помоћ недовољно развијеним лицима из Градишке у сарадњу са организацијама Возачи и изнајмљивачи великог срца из Србије, Хрватске и Македоније.

Предсједник Удружења Драгослав Шиник рекао је да ће ово дружење посјетити 1.700 дјеце са посебним потребама из 60 градова свих република бивше Југославије.

Он је навео да су за 1.300 дјеце из удаљенијих градова и за њихове родитеље обезбиједили смјештај.

Шиник је објаснио да су многи грађани отворили домове да приме ове породице, јер је било веома тешко пронаћи смјештај у згради са смјештајним капацитетом од свега 220 лежајева.

Уз помоћ бројних донатора омогућено је да превоз, смјештај, храна и сви други садржаји буду бесплатни за све посјетиоце Првог међународног дружења дјеце са посебним потребама.

Шиник је нагласио да је циљ да се покаже да не постоје разлике када су дјеца са посебним потребама у питању, да исто живе и они и њихови родитељи у Градишци, Тузли, Сарајеву, Београду и другим мјестима.

"Ми, родитељи те дјеце, посебно се разумјемо и нико не гледа на националност или било коју другу различитост", додао је Шиник.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је локална заједница подржала организовање овог међународног дружења, јер показује да за дјецу са посебним потребама и њихове родитеље не постоје границе.

Аџић је похвалио Шиника, који је својом енергијом показао да је могуће довести дјецу из свих република бивше Југославије и организовати дружење које треба да се одржава и наредних година.

"Ово је велику догађај за Градишку и Републику Српску, јер у регион шаље хуману и афирмативну поруку", нагласио је Аџић.

Прво међунарадоно дружење дјеце са посебним потребама подржали су кабинет предсједника Републике Српске, Министарство просвјете и културе и Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, општина Градишка, Предсједништво БиХ, те многе установе, предузећа, удружења и организације.