latinica  ћирилица
26/05/2018 |  08:25 ⇒ 08:25 | Аутор: dnevnik.ba

Коме смета професор Уго Влаисављевић?

Угледном научном и бх. интелектуалцу, Уги Влаисављевићу, редовном професору на Филозофском факултету у Сарајеву, стигло је посљедње упозорење пред отказ.
Професор Уго Влаисављевић (фото: treci.ba) -
Професор Уго Влаисављевић (фото: treci.ba)

Против Влаисављевића дио академске, медијске, али и политичке јавности у Сарајеву, већ годинама води оркестриране хајке.

Према ријечима Сање Влаисављевић, директорице сарајевског Центра за дијалог и супруге професора Влаисављевића, ово је врхунац националистичког прогона оних који Угу желе отјерати из Сарајева под сваку цијену.

Уги Влаисављевићу, редовитом професору на Одсјеку за филозофију Филозофског факултета у Сарајеву, стигло је, како наводи Дневни аваз, посљедње упозорење пред отказ због наводне повреде радне обвезе.

Упозорење је потписао сам декан сарајевског Филозофског факултета, Мухамед Џелиловић, а Дневни аваз објављујући копију упозорења наводи како је проф. Влаисављевић повриједио радне обвезе јер обавља послове на другој високошколској установи и вријеђа раднике стручних служби факултета. Споран је и његов наводни неовлаштени улазак у Деканат Факултета након радног времена.

Међутим, посљедње упозорење пред отказ које је проф. Влаисављевићу упутио декан Џелиловић није ништа друго него кулминација хајке коју академско, медијско и друштвено Сарајево већ годинама проводи, како против професора Влаисављевића, тако и његове супруге, Сање Влаисављевић, директорице Центра за дијалог.

Уго Влаисављевић је више од 30 година професор на сарајевском Филозофском факултету, истакнути босанскохерцеговачки научник, филозоф и политички аналитичар против којег се задњих десетак година воде различите хајке, кампање с циљем личне и професионалне дискредитације, а посљедње упозорење пред отказ на сарајевском Филозофском факултету својеврсна је кулминација прогона и коначног “обрачуна“ с Влаисављевићем.

У фамозном “посљедњем упозорењу пред отказ“, декан Џелиловић Влаисављевића третира као “радника“, као да је ријеч, у најмању руку о домару (без увреде наспрам оних који обављају тај и сличне послове), а не особи која је 30 година редовни професор тог факултета.

Да је заиста ријеч о Влаисављевићевом прогону и још једном у низу монтираних и изрежираних процеса насталих у кухињама Самира Арнаутовића, иначе пресуђеног плагијатора, доказује и сам садржај “посљедњег упозорења пред отказ“ у којем се Влаисављевића “терети“ за “узнемиравање и насиље на раду“, и “ангажман у другој високошколској установи“.

У фамозном упозорењу није наведено како се дошло до сазнања о ангажману професора Влаисављевића у другим високошколским установама, којим поводом и с којим мотивима се провјеравала његова лојалност матичној институцији у којој је, иначе, оставио 30 година професионалног стажа и рада.

Без икаквих релевантних доказа, без чињеница, како о “спорном“ ангажману на другим факултетима, тако и о наводном сексуалном узнемиравању. Паушалне процјене без икаквих материјалних доказа и чињеница које су релевантне за потенцијалне “преступе“ додатно доказују како је ријеч прогону Влаисављевића и обрачуну с “непријатељем“.

Сања Влаисављевић, директорица сарајевског Центра за дијалог и супруга професора Влаисављевића у изјави за Дневник.ба истакла је да акт упозорења пред отказ садржи бројне законитости.

“Уго Влаисављевић је већ дужи низ година систематски узнемираван и дискриминисан на радном мјесту, а акт изрицања мјере пред отказ је само узнемиравање које је попримило формални облик. Акт упозорења пред отказ садржи веома много незаконитости, а сви наводи су паушално наведени на што чак и да у акту постоји, поука о правном лијеку, а не постоји, није могуће побијање навода из упозорења“, тврди Сања Влаисављевић.

Вишегодишњи прогон професора Влаисављевића кулминирао је с посљедњим упозорењем пред отказ. Жртва је континуираног прогона и кампање у којима му се већ дуго времена онемогућавало несметано обављање радних обвеза: увредама, псовкама, искључивањем из различитих комисија/одбора и оним мултинационалном Сарајеву омиљеним: прозивањем да је “фашист“.

Потврђује ово и Сања, тврдећи како је њен супруг, Уго Влаисављевић, жртва националистичког прогона.

“Влаисављевић је већ дуго жртва најгорих увреда, називања фашистом и расистом што указује на чињеницу да бити мањина и износити став неовисан о вољи већине на Филозофском факултету значи бити жртва најгорег, дозволите ми, и националистичког прогона“, тврди Влаисављевић.

Сања Влаисављевић тврди како је ово само наставак мобинга над Угом којим се угрожава његов углед част и достојанство, узимајући у обзир низ лажних и паушалних оптужби као и занемаривање процедуре која је морала претходити његовом доношењу.

“Порука је јасна: треба га отјерати по сваку цијену. А што и не би када је још само један од двоје, троје преосталих припадника невећинског народа на тој образовној институцији“, закључила је Сања Влаисављевић у изјави за Дневник.ба.