latinica  ћирилица
25/05/2018 |  21:26 | Аутор: sputniknews.com

Без договора Скопља и Атине, али...

Коначно рјешење за спор између Грчке и Македоније у вези са именом те бивше југословенске републике није пронађено ни након дводневних преговора у Њујорку, али су обје стране одлучне у томе да треба наставити преговоре док рјешење не буде пронађено, изјавио је посредник УН Метју Нимиц.
Македонија и Грчка (Илустрација: РТРС) -
Македонија и Грчка (Илустрација: РТРС)

Нимиц је ово рекао након дводневних преговора између министара спољних послова Грчке и Македоније, Димитриса Коцијаса и Николе Димитрова у сједишту Уједињених нација у Њујорку, наводећи да Димитров и Коцијас одлазе у Брисел, гдје ће наставити дијалог,.

- Немамо договор. Двије стране настављају преговоре. На добром смо путу. Двојица министара ће у Бриселу наставити дијалог - рекао је Нимиц, који у име УН већ 21 годину посредује у рјешавању тог спора.

Тако се као неоснован показао оптимизам грчке и македонске стране да би шефови дипломатија двије земље у Њујорку могли да постигну договор о имену Македоније и на тај начин отворе врата македонским интеграцијама у НАТО и ЕУ.

Нимиц је, међутим, поново нагласио да очекује да ће бити пронађеноо рјешење.

- Преговори су значајно интензивирани. Двије стране имају чврсте ставове, јер су у питању национални интереси. Двије стране препознају важност постизања рјешења и одлучне су да до тога дође - казао је он.

Како грчки дневник Катимерини пише, Коцијас и Димитров су, током дводневних преговора, више од десет часова покушавали да пронађу обострано прихватљиву формулацију за будуће име Македоније, надајући се да би могли да искористе моментум настао послије македонског приједлога "Република Илинденска Македонија".

Двојица министара нису коментарисали ток дијалога послије ове рунде преговора.