latinica  ћирилица
25/05/2018 |  19:22 ⇒ 26/05/2018 | 13:58 | Аутор: РТРС

Анкетни одбор- изјаве дали Лукач, Лепир и Врећо

Министар унутрашњих послова, Драган Лукач, поступајући тужилац у предмету смрти Давида Драгичевића, Далибор Врећо и главни тужилац Окружног тужилаштва Бањалука, Желимир Лепир дали су исказе Анкетном одбору Народне скупштине. Лукач је поновио да је полиција до сада свој посао радила професионално, док су из тужилаштва рекли да смрт покојног Давида још није могуће правно оквалификовати.

Одговарајући на питања чланова Анкетног одбора, министар Лукач рекао је да стоји иза свега што је рекао у обраћању Народној скупштини на посебној сједници и да је говорио само оно што је наведено у званичном извјештају МУП-а упућеном Тужилаштву. Поновио је да полиција није оквалификовала Давидову смрта као задесну, нити било како другачије и да је за квалификацију надлежно тужилаштво.

Међутим, када је питања требало да поставља Борисалав Радовановић, суспендовани инспектор и блогер, који у раду одбора учествује у име групе Правда за Давида, Лукач је одбио да одговара, рекавши да је ријеч о човјеку против којег је подигнута и судски потврђена оптужница за покушај убиства и да посједује медицинску документацију, која је и у посједу наше телевизије, о његовом нарушеном психичком здрављу.

- Нећемо правити циркус од Анкетног одбора. Ви сте добили задатак од Народне скупштине Републике Српске да утврдите неке ствари, а у Одбор сте укључили човјека против којег се вод поступак због кривичног дјела покушај убиства. Молим вас да тај човјек буде изузет из Анкетног одбора. Ово је злоупотреба онога што вам је НСРС дозволила. Да ли ја треба да одговарам на питања човјека против којег се води поступак? Довели сте вчовјека који треба да буде на психијатријском лијечењу - рекао је Лукач.

Након што није уважен Лукачев захтјев за изузимањем Радовановића, он је поставио неколико питања, која углавном нису била у вези са конкретним случајем, а на која Лукач није желио да одговори. Другом члану групе "Правда за Давида", Љиљани Тешановић, Лукач је одговарао на сва питања, али је поновио да мора постојати повјерење у институције.

- Урадићемо све што можемо урадити заједно са тужилаштвом да дођемо до до истине и откријемо шта се тачно десило да би ријешили и тај случај у потпуности, а не да се тиме баве неки истражни тимови, попут блогера и сличних, који праве конструкције које одводе истрагу у сасвим другом правцу и који манипулишу и лажу - рекао је Лукач.

Тужиоци Врећо и Лепир, током својих исказа, истакли су да је ситуација у којој тужиоци дају исказе у предмету који је још у фази истраге и у којем чак не постоји ни тужилачка квалификација дјела, преседан. Поступајићи тужилац Далибор Врећо истакао је да на овом предмету ради, како је рекао, даноноћно и да ће случај бити оквалификован чим то буде могуће.

- Уколико утврдимо да је смрт проузрокована кривичним дјелом, донијеће се наредба о спровођењу истраге па ћемо проводити даље радње на откривању починилаца. Или уколико се утврди да смрт није проузрокована кривичним дјелом, биће донесена наредба о неспровођењу истраге - рекао је Врећо.

Врећо, због евентуалног угрожавања истраге, није могао да одговори на бројна питања, између осталих и да ли је било кршења процедура или пропуста у досадашњој истрази.

Лепир је био нешто конкретнији, рекавши да пропуста није било, али да прикупљени докази нису били довољни за квалификацију дјела. Због тога, каже, и даље раде на расвјетљавању свих околности. Један од најважнијих доказа могао би да буде налаз вјештака из Загреба, о природи заживотних повреда нанесених покојном Давиду.

- У циљу да будемо потпуно јасни и децидни, послали смо тиму Свеучилишта у Загребу да тимски три вјештака прегледају оба налаза, документацију, записник са обдукције, фото документацију и да се изјасне појединачно за сваку повреду, могућност настанка- да ли у тучи, да ли задесом, падом- вријеме и средство наношења. Када то добијемо, моћи ћемо, правилније да усмјеримо мистрагу - рекао је Лепир.

И један и други тужилац истакли су да су, током рада на овом предмету, били суочени са, до сада, невиђеним притиском јавности, али да ниједну одлуку нису донијели под притиском. Додали су да, осим тога, других притисака није било.

Истовремено, из америчке амбасаде у Сарајеву саопштили су да су данас разговарали са оцем покојног Давида, Давором и поручили да подржавају право грађана на окупљања и слободно изражавање, али да они не стоје иза тога.