latinica  ћирилица
25/05/2018 |  16:28 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Бијељина: Изградња канализације- проблеми за грађане

Изградња канализације у Бијељини, иако се неспорно ради о значајном еколошком пројекту, донијела је грађанима и бројне проблеме. Отежано је одвијање саобраћаја у граду, јер се истовремено ради на више прометних локација. Капитални пројекат о чијој важности су сви сагласни има и проблема, али када се они појаве изгледа да нико није надлежан да их рјешава.

Станари нове зграде у Улици Душана Баранина жалили су се због непријатних мириса који допиру из канализационих испуста у канал. Тврде да се ради о фекалној канализацији.

- Испред наше зграде излази фекална канализација. Ја сам се жалио водоводу, али кажу да то није у њиховој, већ у надлежности општине, а у општини кажу да су то предали Водоводу - каже станар Младен Одић.

У предузећу Водовод и канализација тврде да се директно у канал Дашница већ 50 година испушта само кишна канализација.

- Фекална канализација дефинитивно није ниједним својим дијелом спојена у канал Дашницу, а ако има неких спорадичних нелегалних то је већ питање других институција и инспекција - наводи Драган Ђокић, технички руководилац у служби за управљање канализацијом.

Недавно је дошло и до изливања воде из канала Дашница кроз цијеви за прикупљање оборинских вода у Улици Петра Кочића.

Из Вода Српске саопштено је да је ниво воде у каналу Дашница палнски повећан због хидрауличних мјерења, али да предузеће Водовод и канализација мора да провјери функционалност излазних глава кишних колектора. У Водоводу одбацују овакве приједлоге.

Канализациони систем који се гради у Бијељини узроковао је и бројне проблеме у одвијању саобраћаја. Од јесенас возила не саобраћају Улицом Српске војске, која је једна од најпрометнијих у граду, а за саобраћај су затворене још неке улице.