latinica  ћирилица
25/05/2018 |  16:08 | Аутор: СРНА

Вулин: Војска дужна да се припреми за сваку могућу пријетњу

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да се свијет мијења, и то нагоре, и постаје све небезбједније мјесто, те су зато Војска Србије, али и цијело друштво, дужни да се припреме за сваку пријетњу.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Он је навео и да асиметричне пријетње угрожавају безбједност сваке земље, а да тероризам може да се појави у било ком облику, па и тако што ће користити оружје за масовно уништење хемијског и биолошког порекла.

- Зато је Војска Србије дужна да се припрема за сваку могућност и за све што може да нам запријети - рекао је Вулин, на завршетку мултинационалне цивилно-војне вјежбе "Балкански одговор 2018" на полигону Равњак.

Према његовим ријечима, уз Војску Србије за реаговање на сваку пријетњу треба да се припреми цијело друштво, од Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста, као и свака организација која може да помогне у очувању живота и безбједности грађана, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Зато смо данас присуствовали вјежби, не само војника, већ и држава које су забринуте због свијета који се мијења и спремне су да раде против највећег зла модерног доба - тероризма - рекао је Вулин.

Говорећи о вјежби, министар одбране Србије нагласио је да су данас ту армије земаља које често размишљају различито о бројним стварима, али све мисле потпуно исто када је ријеч о борби против тероризма и очување живота.

Вулин је истакао да је посебно поносан на припаднике Војске Србије, њихово знање и спремност да бране и чувају Србију, наводи се у саопштењу.

Оцјењујући вјежбу као одличну, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић нагласио је да она има велики значај, јер данас, како је указао, "нуклеарно, хемијско и биолошко оружје представља велику пријетњу".

- Данас смо приказали способности Војске Србије и других структура Србије да се супротставе и да интервенишу у отклањању посљедица, посебно од употребе хемијског оружја . рекао је Диковић посебно истакавши међународни карактер ове вјежбе.

На вјежби је приказана акција спасавања у урбаној средини у условима нуклеарно-радиолошко-хемијско-биолошке контаминације настале тероризмом, оружјем за масовно уништење и акцидентима.

У вјежби је учествовало 370 припадника оружаних снага Србије, Аустрије, Белорусије, Мађарске, Македоније, Црне Горе и Шпаније.

Учествовали су и припадници Министарства унутрашњих послова Србије, Црвеног крста Србије, Опште болнице Крушевац и Дома зравља Крушевац.

У својству посматрача вјежби су присуствовали представници БиХ, Велике Британије, Италије, Црне Горе, Шпаније и САД.