latinica  ћирилица
25/05/2018 |  15:45 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

ЦИК: До 14.30 пријављени 51 партија и 31 независни кандидат

Пријаву за учешће на општим изборима у БиХ данас до 14.30 часова поднијела је 51 политичка странка и 31 независни кандидат, рекла је Срни портпарол Централне изборне комисије БиХ Максида Пирић.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Она је подсјетила да данас у 16.00 часова истиче рок за подношење пријава за овјеру учешћа на изборима за политичке странке и независне кандидате.

- Слиједи провјера поднесених пријава и овјера до 9. јуна за политичке странке и независне кандидате који испуњавају законом прописане услове - прецизирала је Пирићева.

ЦИК БиХ расписао је опште изборе за недјељу, 7. октобар.

Од 9. до 25. маја подносе се пријаве за овјеру учешћа на изборима за политичке странке и независне кандидате.

Након објаве ових политичких субјеката, од 10. до 19. јуна тече рок за подношење пријава за овјеру коалиција и листи независних кандидата. Подношење кандидатских листи за опште изборе почиње 27. јуна и трајаће до 9. јула.

ЦИК БиХ би требало да све овјерене кандидатске листе до 23. августа објави у службеним гласилима и дневној штампи.

На општим изборима у БиХ бира се 518 носилаца мандата.

Држављани БиХ ће у октобру бирати чланове Предсједништва БиХ, посланике за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједника и потпредсједнике Републике Српске, посланике у Народној скупштини Српске, представнике за Представнички дом Парламента Федерације БиХ, као и представнике кантоналне скупштине у ФБиХ.