latinica  ћирилица
25/05/2018 |  14:41 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Рагуж: Расподјелу новца да размотри Фискални савјет

У Министарству финансија Федерације БиХ тврде да расподјелу новца прикупљеног од акциза на гориво који је намијењен изградњи путева у БиХ треба да размотри Фискални савјет БиХ, иако то тијело није надлежно за рјешавање тог проблема, него Управни одбор Управе за индиректно опрезивање БиХ.
Сарајево: Фискални савјет - Фото: РТРС
Сарајево: Фискални савјетФото: РТРС

Портпарол Министарства финансија ФБиХ Ивана Рагуж рекла је Срни да нема услова за измјену правилника о расподјели новца прикупљеног од акциза.

"Питање акциза треба да размотри Фискални савјет јер се у УО УИО нису стекли услови за измјену правилника о расподјели прихода. О том питању треба да се усагласе, осим ентитетских министара финансија, и премијери оба ентитета и предсједавајући Савјета министара", навела је Рагужева у писаном одговору на питања која јој је Срна послала.

Она није одговорила на питање шта, или ко, највише кочи постизање договора и како ријешити тај проблем.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда је изјавио да би најбоље било отворити за јавност сједнице УО, али и Савјета министара и Фискалног савјета, да би се видјело коме је на првом мјесту општи интерес и одговорност, а коме политикантство.

"Позивам ентитете да покушају пронаћи компромис како за расподјелу прихода од путарина, тако и за пресуду којом је блокиран рачун УИО", рекао је Беванда.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је раније да је прије сједнице УО УИО у Мостару са Бевандом и федералним министром Јелком Милићевић усагласио да примјена одлуке буде продужена.

"Међутим, услиједио је позив из Сарајева, Милићевићева је промијенила одлуку. Ми смо гласали за одлуку, а она против", додао је Тегелтија.

Он је додао да УО УИО није тај који може да утврди нове коефицијенте за расподјелу, како се упорно покушава представити, и да је ово још један покушај да се одговорност пренесе на УО да изгласа нешто за шта није надлежан.

"Ми у овом тренутку имамо обавезу да продужимо постојећу одлуку која се примјењује већ десет година и не постоји спремност Владе ФБиХ да за то гласа", каже Тегелтија.

Док средства стоје блокирана, предузеће "Аутопутеви Републике Српске" обратило се Влади за краткорочно задужење од 40 милиона КМ.

Тако се дошло у ситуацију да ће банке пласирати наш новац нашим предузећима, која ће онда плаћати камате.

На посебном подрачуну јединственог рачуна УИО прикупљено је 97 милиона КМ од почетка примјене Измјена и допуна Закона о акцизама када је повећана посебна путарина за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију осталих путева у БиХ.

Тај новац ће бити на том подрачуну све док УО УИО не донесе посебну одлуку о коефицијентима за расподјелу тих средстава корисницима, а то су Република Српска, ФБиХ и дистрикт Брчко.

Према досадашњој расподјели, 90 одсто новца од путарина се до усвајања Закона о акцизама у децембру прошле године дијелило на 59 одсто ФБиХ, 39 одсто Републици Српској и два одсто Брчко дистрикту.

Проблем је настао кад су из ФБиХ почели да тврде да им умјесто досадашњих 59, припада чак 64 одсто.