latinica  ћирилица
25/05/2018 |  14:27 | Аутор: СРНА

Инцко: Брадина опомена свима да се не дозволе слични злочини

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да су невине жртве масакра 1992. године у Брадини код Коњица и комеморација одржана данас тим поводом у Брадини велика опомена свима да не забораве и не дозволе да се слични злочини икада више понове.
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

"Невине жртве изнад свега заслужују правду и достојанствену сахрану. Њихове породице заслужују да нађу коначан смирај за своје личне трагедије. Огорченост и страх у овој земљи се морају поразити", рекао је Инцко.

Према његовим ријечима, то се једино може постићи поштовањем свих невиних жртава и "чинећи све што је у нашој моћи да створимо бољу будућност за њихове породице".

"Иако је болно присјећати се злочина у приликама као што је ова, признање злочина и жртава, те задовољење правде и, прије свега, истине, имају суштинско значење за неометан поглед у будућност", рекао је високи представник.

У саопштењу ОХР-а подсјећа се да је Инцко данас присуствовао комеморацији у Брадини.

Литургијом и парастосом у Цркви Вазнесења Господњег, те полагањем вијенаца на спомен-обиљежје у црквеној порти, у Брадини је обиљежено 26 година од злочина који су над Србима у овом коњичком селу починиле муслиманске и хрватске снаге.