latinica  ћирилица
25/05/2018 |  09:14 ⇒ 10:01 | Аутор: СРНА

Њемачка амбасада у БиХ: Неприхватљиво скандирање антиизраелских парола

Скандирање парола против Израела током предизборног митинга турске Странка правде и развоја Реџепа Тајипа Ердогана 20. маја у дворани "Зетра" у Сарајеву у начелу је неприхватљиво за њемачку владу, речено је Срни из Амбасаде Њемачке у БиХ.
Сарајево - Ердоган - Фото: РТРС
Сарајево - ЕрдоганФото: РТРС

"Скандирање парола које су на понижавајући начин усмјерене против једне земље или религије, Савезна влада Њемачке начелно сматра неприхватљивим. Ово нарочито важи и за антиизраелске и антисемитске изјаве", рекла је Срни портпарол Амбасаде Њемачке у БиХ Наташа Гарлоф Јонкерс.

Она је истакла да се Амбасада Њемачке не изјашњава о посјетама и јавним наступима страних државних челника и предсједника влада у БиХ.

Амбасада САД у Сарајеву сматра да посјета и митинг турског предсједника Ердогана у "Зетри" спада у домен билатералних односа БиХ и Турске.

"У начелу, вјерујемо да скупови и митинзи који се одржавају у сувереној држави јесу јурисдикција те државе, а у складу са државним и међународним законима. Генерално, САД подржавају право грађана на мирно и законито окупљање и изражавање мишљења, без обзира гдје се налазе", речено је Срни у Канцеларији за односе с јавношћу Амбасаде САД.

Амбасаде Велике Британије и Француске нису имале коментар на скандирање присталица турског предсједника против Израела, док се Амбасада Израела која покрива БиХ из Тиране није оглашавала о том питању.

Више хиљада окупљених прсталица турског предсједника Тајипа Реџепа Ердогана је пред митинг АК партије у сарајевској "Зетри" 20. маја узвикивало пароле против Израела и "Алаху екбер".