latinica  ћирилица
24/05/2018 |  18:56 ⇒ 25/05/2018 | 09:02 | Аутор: РТРС

Електропренос БиХ у блокади; Влада Српске- хитно одблокирати средства!

Влада Републике Српске тражила је од свих надлежних органа Електропреноса БиХ да хитно буду одблокирана инвестициона средства за потребе ове компаније. Влада је на сједници усвојила Информацију, у којој је изразила забринутост због стања у том предузећу, до којег је дошло у протеклих неколико мјесеци. Све то резултирало је блокадом низа суштинских инвестиционих пројеката.

Електропренос БиХ, од почетка године у блокади је због односа партнера у Федерацији - представници Бошњака у Управи предузећа блокирали су све процесе, јер нису сагласни да садашњи директор Матан Жарић остане на тој функцији. Предузеће тако нема усвојен финансијски план и план инвестиција, не може примати нове раднике, иако је у посљедње вријеме Електропренос напустило 56 људи. Посљедице трпе и компанија и Република Српска.

- Желимо да упозоримо да се на овај начин заустављају инвестиције у Електропривреду Републике Српске и реконструкција изградње нових трафостаница, због чега може доћи у озбиљну опасност редовно снабдијевање струјом. Ту прије свега мислим на велику инвестицију за трафостаницу Бањалука, јер цијело ово подручје зависи од те трафостанице. Наш апел је да се не дозволи да се односи у Федерацији преламају преко наших заједничких предузећа - истиче министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Федерација прави проблем и кад је ријеч о расподјели 100 милиона КМ прикупљених од путарина, који се налазе на рачуну Централне банке. Тегелтија истиче да УО УИО БиХ није тај који може да утврди нове коефицијенте за расподјелу, како се упорно покушава представити и да је ово још један покушај да се одговорност пренесе на УО да изгласа нешто за шта није надлежан.

- Ми у овом тренутку имамо обавезу да продужимо постојећу одлуку, која се примјењује већ 10 година и не постоји спремност из Федерације, односно Владе Федерације да за то гласа - каже Тегелтија.

Тегелтија објашњава да се прије сједнице УО УИО БиХ у Мостару, са министром финансија БиХ Вјекославом Бевандом и федералним министром Јелком Милићевић, усагласио да примјена одлуке буде продужена.

- Међутим, услиједио је позив из Сарајева, Милићевићева је промијенила одлуку”. Ми смо гласлаи за одлуку, а она против - каже Тегелтија.

Док средства стоје блокирана на рачунима банака, предузеће Ауто-путеви Српске обратило се Влади за краткорочно задужење од 40 милиона КМ Тако се дошло у ситуацију да ће банке пласирати наш новац нашим предузећима, која ће онда плаћати камате, објаснио је Тегелтија.