latinica  ћирилица
24/05/2018 |  16:06 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Представљене копије Повеље бана Кулина и 166. лист Мирослављевог јеванђеља

У Народној скуптшини представљене су копије Повеље бана Кулина и 166. лист Мирослављевог јеванђеља. Овим се Парламент Српске придружио обиљежавању Дана словенске писмености и културе.

Степен развоја сваког друштва и народа мјери се значајем и развојем његове културе, науке и образовања, а Дан словенске писмености представља обиљежавање почетка просвјетитељства, поручено је из Народне скупштине.

Ови документи представљају два непроцјењива драгуља српске писмености, настала крајем 12. вијека, а од значаја су у филолошком и историјском смислу за цјелокупан српски и за друге народе на овим просторима. Од данас ће бити изложени на истакнутом мјесту у згради Народне скупштини Републике Српске.

- На срећу, оба ова документа од изузетног историјског и културолошког значаја, остаће сачувана захваљујући свим добрим људима како у прошлости, тако и данас, који су допринијели њиховом безбједном егзисистирању било у Дубровнику, било у Петербургу и свуда гдје су их историјске прилике упућивале - каже Биљана Бабић, професорка Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци.

Мирослављево јеванђеље најзначајнији је ћирилички споменик српске писмености. Чува се у Народном музеју у Београду, а оригинални 166. лист налази се у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу. Оригинал Повеље бана Кулина налази се у Библиотеци Руске академије наука у Санкт Петербургу, а друга два примјерка, која представљају преписе, смјештена су у "Хисторијском архиву" у Дубровнику.

- Мирослављево јевађеље и Повеља бана Кулина доказује наше поријекло, заједничке коријене данашњих народа и упућује да ми Јужни Словени и данас треба да јачамо братске, пријатељске и добросусједске односе - истиче Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Дигитано издање оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, Народној скупштини Републике Српске поклонила је управа Руске национале библиотеке током прошлогодишње посјете Санкт Петербургу. Руска академија, Скупштини је поклонила и аутентичну копију Повеље бана Кулина.

Комплетан снимак представљања копија ова два документа, погледајте на нашем програму, вечерас након политичког магазина Печат.