latinica  ћирилица
24/05/2018 |  12:18 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Усвојени дијелови иницијативе за измјене закона о ВСТС

Високи судски и тужилачки савјет БиХ усвојио је данас дијелове иницијативе за измјене и допуне Закона о ВСТС-у који се односе на дисциплинске поступке, канцеларију дисциплинског тужиоца, именовања, провјеру финансијских картона и других ствари регулисаних законом.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија истакао је да то још није завршен посао и да, према року који је Савјет себи дао акционим планом, треба да буде окончан до 30. јуна.

"Ово представља скоро 70 одсто завршеног посла који ћемо идуће седмице представити у Бриселу", рекао је Тегелтија новинарима.

Он је прецизирао да је ријеч о питањима раније регулисаним Пословником ВСТС-а, али да закон иде доста шире и поставља основ за неке друге акте који би услиједили након његовог евентуалног усвајања у парламенту.

"Мислим да је рок који смо себи поставили доста абициозан, а чланови Савјета даће максимум како би га испоштовали", закључио је Тегелтија.

Он је најавио да ће након што недавно усвојени Пословник ВСТС ступи на снагу, односно 30 дана након објављивања у Службеном листу БиХ, бити расписан конкурс за избор главног тужиоца БиХ и његовог замјеника.

"Пословником је регулисано да се његовим ступањем на снагу поништавају конкуси за водеће носиоце функција у правосуђу, након чега ће ићи нова процедура расписивања конкуса за руководеће позиције - тужиоце, замјенике и предсједнике судова", објаснио је Тегелтија.

Сједница ВСТС-а настављена је разматрањем извјештаја о раду највиших судских и тужилачких инстанци у БиХ.