latinica  ћирилица
23/05/2018 |  19:58 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Руски космонаут у Требињу

Од 12. априла 1961. године, када је први човјек, совјетски космонаут Јуриј Гагарин полетио у космос, још 565 људи, кроз различите програме, летјело је у свемир. Од тога је 121 Рус, а међу њима био је и Александар Михаилович Самокутјаев, који је о свом искуству говорио ученицима требињских школа.

Александар Михаилович је на свемирским станицама боравио два пута по шест мјесеци.

Каже да је оно најважније што је научио гледајући Земљу из космоса, катастрофалне пожаре, непрегледна острва пластичног отпада у океанима и црнило нафтних мрља, да људи чине непоправљиву штету планети на којој живе.

"У космосу нема политике, ми треба да схавтимо да смо сви космонаути и астронаути на свемирском броду који се зове Земља и да морамо да спасимо себе и мјесто на којем живимо", каже Александар Михаилович Самокутјаев, астронаут.

Да бисте, према руским правилима, били потпуно спремни за први лет у свемир потребна је обука која траје око двије и по године, а након слијетања на Земљу чека вас шест мјесеци љекарског надзора у карантину, јер организам мора да се навикне на нове услове након бестежинског стања.

"С једне стране лакше је бити у космосу јер вас нико не узнемирава, а с друге на Земљи јер ту је ваша породица", истиче Самокутјаев.

У заједничким свемирским мисијама, био је са различитим мјешовитим посадама, али каже, сви највише воле руску храну јер је природна, док Американци и Европљани храну за свемир производе у лабораторијама.

Посао космонаута изискује много одрицања, али и пружа незаборавна искуства-закључује овај 48-годишњи херој Руске Федерације.