latinica  ћирилица
23/05/2018 |  18:42 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

СМ БиХ још није испоштовао одлуку о уплати два милиона марака Сребреници

Када ће Савјет министара испоштовати одлуку и договор из 2015. године, када је на Донаторској конференцији у Сребреници обећано два милиона марака.

Услов је био да општина кандидује пројекте који би тим средствима били финансирани, што је и урађено. Начелник Сребренице, Младен Грујичић, позвао је пресједавајућег Дениса Звиздића, да испоштује обећано.

Готово три године Сребреничани чекају договорена средства, која су из Савјета министара обећали на Инвестиционо-развојној конференцији, у новембру 2015. Обнова локалних путева и стамбених јединица, пројекти су, чија реализација "виси у ваздуху".

"Наш захтјеви су асфалтирање једног километра пута" , каже Сребреничанин Драган Бибић.

Сави Цвијетиновићу из насеља Жути Мост обећано је да ће његово насеље бити приоритет за асфалтирање, чим средства буду обезбијеђена. Данас из куће не може без чизама.

"Видите како живим, вода само што није ушла у кућу. Чекамо четири године", поћалио се Саво.

Општина Сребреница сачинила је и кандидовала Савјету министара листу од 28 пројеката, углавном инфраструктурних. Средства још чекају.

"Ми смо кандидовали 28 пројеката који су од кључне важности прије свега села", рекао је Младен Грујичић начелник општине Сребреница.

И Нермин Аливуковић, замјеник начелника, каже да не зна када ће и да ли ће ово питање бити ријешено.

"Још увијек чекамо позив, шта ће бити видјећемо", каже Нермин.

Подсјетимо, на истој конференцији, 2015. године Србија је Сребреници обећала, а потом и уплатила пет милиона евра, чиме је реализовано више инфраструктурних пројеката.