latinica  ћирилица
23/05/2018 |  16:17 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Подбацио род јагоде у Семберији

Подбацио род јагоде на многим плантажама у Семберији. Због високих априлских температура у пластеницима дошло је до пријевременог сазријевања, јагода је остала ситна. Род је мањи за 60 одсто од планираног.

Рана производња јагоде углавном доноси добру зараду. Цијена повољна, а конкуренција на тржишту мала.

Међутим, ове године јагода из пластеника није стигла петнаестак дана прије јагоде са отвореног поља, што је додатно створило проблеме у пласману.

"Стигла је јагода са поља у исто вријеме, дошло до загушења тржишта, цијена екстремно опала, тако да смо на нули", истиче Дејан Ристановић, инжењер пољопривреде Пољопривредне задруге "Агрофармер" Јања код Бијељине.

Због ситног плода овогодишњи род нису могли извести па је због велике понуде у једном периоду цијена на велико пала испод марке по килограму. Једини спас била је индустрија.

"Индустрија не ради много јагоду, имамо ту "Спектар дринк" који ће откупити десетак тона по 1,20 КМ. Тренутно нашу јагоду дистрибуишемо за Градачац. Цијена није за похвалити, али таква је година", напомиње Мујо Богаљевић, Пољопривредна задруга "Агрофармер".

На падинама Мајевице ситуација је много боља. Прозрачан терен и повољна клима допринијели су да мајске кише не униште род. Породица Савић, иако почетници у производњи, имају квалитетну органску јагоду.

"Јагода је најотпорнија у првој години и то је спаси, а и климатски услови су повољнији, овдје има доста вјетра и испирује се брзо", појашњава Миладин Савић, произвођач из Загона код Бијељине.

Берба јагоде у Семберији је при крају. Многи произвођачи имаће знатно мањи принос од прошлогодишњег. И просјечна цијена је много мања што доводи у питање рентабилност овогодишње производње.