latinica  ћирилица
23/05/2018 |  15:54 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Град Требиње укључен у ЛАЈФ пројекат

Почетком године Град Требиње укључио се у ЛАЈФ пројекат, који су подржали Британска амбасада у БиХ и Међународна финансијска корпорација ИФЦ.

ЛАЈФ пројекат, за једну локалну заједницу, подразумијева привлачење инвестиција и унапређење пословног окружења на локалном нивоу.

Да би пословно окружење учинили приступачнијим, Град Требиње, путем Локалног економског вијећа, ради на поједностављењу процедура за потенцијалне инвеститоре.

Градска управа ће изаћи у сусрет свим инвеститорима, а Локално економско вијеће треба да изради поступке, како би се скратило вријеме за добијање потребне документације. Град ће обезбиједити и инфраструктуру – приступне путеве, воду, стују, телефонију.

"Град може да убрза процедуре, тако да ће им административна служба обезбиједити административног радника, који би завршио посао од захтјева до дозволе", истиче Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња, члан Локалног економског вијећа.

Британска амбасада, кроз пројекат, уложила је два милиона фунти, а локалним заједницама је на располагању још пет милиона фунти. Неопходна је сарадња Владиних институција, локалних органа власти и привредника.

Након реализације пројекта у тринаест локалних заједница, инвестирано је 42 милиона КМ, а трошкови у процедурама мањи су за 4,2 милиона КМ.

"Тим радом желимо да се створи правни и регулаторни оквир, који ће гарантовати транспарентност, ефикасност и предвидљивост", рекла је Лара Бушевац, шефица канцеларије IFC-а за БиХ.

Представници Града потврдили су да интерес инвеститора за улагање у Требиње постоји, а већ за двадесетак фирма из Србије требало би да покрене текстилни погон и запосли осамдесет радника.

Локално економско вијеће проширено је представницима привреде, институција које су у непосредној вези са привредом, запошљавањем и инвестирањем.