latinica  ћирилица
23/05/2018 |  15:46 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Додик: Ојачати заинтересованост руских инвеститора за улагања у Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће током предстојеће посјете Санкт Петербургу настојати да ојача заинтересованост руских инвеститора за улагања у Српску, јер се руска страна увијек показала као добар партнер, те најавио да ће се састати са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином и губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник Српске је рекао да је Економски форум у Санкт Петербургу, који се организује под покровитељством предсједника Путина, прилика да се сретне са важним људима из сфере привреде, банкарства и политике, и подсјетио да му је ово 12. пут да присуствује овој значајној манифестацији.

- Драго ми је да ћу се и овом приликом састати са предсједником Путином, према његовом званичном протоколу, у петак послијеподне, при чему ћемо наставити разговоре о нашој сарадњи. Биће ријечи о економским, културним и другим питањима. Упознаћу га о актуелној ситуацији и захвалити за разумијевање и подршку Дејтонском споразуму, стабилизацији и међународном праву - нагласио је Додик.

Он је истакао да ће предсједнику Руске Федерације пренијети опредјељење Српске о војној неутралности при чему ће истаћи релевантну Одлуку Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности која подразумијева да за њу ниједан војни савез није прихватљив.

- Разговараћемо и о регионалној ситуацији и неким глобалним питањима. Обзиром да је Русија један од најважанијих свјетских играча на међународној сцени, веома је важно чути Путинове оцјене о многим питањима из савременог свијета који је у доста несређеном стању - додао је Додик.

Он је навео да би на састанку требало да буде ријечи и о могућности проширења сарадње.

- Поново ћу потенцирати наш став да Република Српска није прихватила да се Русији уведу санкције, без обзира што је други дио БиХ, под притиском Запада, то хтио - појаснио је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је прије три седмице у Санкт Петергбургу одржана презентација Републике Српске, те ће овом приликом захвалити руководству овог града на добром осјећају за партнерство са Српском који имају и граде годинама.

Додик је најавио да ће са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком разговарати о конкретним пројектима, те подсјетио да је раније разговарано о пројектима из области здравства и културе.

Међународни економски форум, једна од најпрестижнијих пословних манифестација, почиње сутра у Санкт Петербургу и траје до 26. маја.