latinica  ћирилица
23/05/2018 |  13:15 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Савјет министара: Изјашњавање о нацрту плана о мигрантима

Сједница Савјета министара почела је у Сарајеву, на којој би министри на самом почетку требало да се изјасне о приједлогу закључака у вези са рјешавањем мигрантске кризе, који су изнијети на прошлој сједници, 15. маја, а о којима не постоји јединствено мишљење министара.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изјавио је јуче да је на прошлој сједници Савјета министара представљен Акциони план за рјешавање мигрантске кризе, те да је на крају закључено да се нацрт тог плана усваја, али да је пракса да сви дају мишљење и коментаре на тај нацрт.

Беванда је истакао да Савјет министра на тој сједници није усвојио званични закључак о премјештању миграната из Сарајева у Салаковац код Мостара.

"Апсолутно није одобрено пребацивање миграната у Салаковац код Мостара. То се стално злоупотребљава у јавности. Савјет министара о томе није донио одлуку. Да будем прецизнији – није донесен никакав закључак", рекао је Беванда.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша става је да Савјет министара није могао да донесе конкретну одлуку о премијештању миграната из Сарајева у Салаковац јер то и није надлежност те институције.

"Нисмо расправљали о конкретним локацијама, нити ми као Савјет министара треба да расправљамо о одређеним локацијама", изјавио је Грубеша.

Након сједнице прошле седмице саопштено је да је Савјет министара прихватио Нацрт акционог плана хитних мјера којим ће досадашњи Координациони тим прерасти у Оперативни штаб, с циљем координације свих активности за рјешавање мигрантске кризе на хуман и достојанствен начин у БиХ.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је тада да је усвојен Нацрт плана и да ће вјероватно бити неких корекција, али да је суштина да ће се БиХ искључиво фокусирати на границу.

Министарство безбједности БиХ у четвртак, 17. маја, донијело је одлуку о измјештању миграната из парка код сарајевске Вијећнице у Салаковац, чему су се успротивиле власти Херцеговачко-неретванског кантона.

На дневном реду данашње сједнице Савјета министара налазе се и извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за прошлу годину, те Нацрт одлуке о ратификацији Споразума о зајму - Пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске" између БиХ и Међународне банке за обнову и развој.