latinica  ћирилица
23/05/2018 |  11:47 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Приједор: Промовисана књига "Консензус - кључ унутрашњег уређења БиХ"

У Приједору је промовисана књига "Консензус – кључ унутрашњег уређења БиХ" аутора Владе Вркеша. Ово дјело, према ријечима аутора, мотивисано је намјером да се млађим генерацијама укаже пут рјешавања државног питања БиХ.

Научна студија аутора Владе Вркеша подстицај је за научна и тематска истраживања о односима народа унутар БиХ, појашњава рецензент књиге Момчило Копривица.

"Проблематика која је изнесена у овој књизи је захтјеван задатак и једно теже питање, које је сам аутор себи поставио, јер кроз средњовјековну, па до нововјековне историје, нисмо успјели да нађемо тај међусобни консензус", рекао је Копривица, директор Музеја Семберије.

Аутор Владо Вркеш каже да је Дејтонски мировни споразум производ шест сила и рата, али да још увијек нема консензуса око уређења БиХ, те да се на томе мора радити.

"Наша је жеља да иницирамо буђење неке политичке снаге и да се напокон почне о томе размишљати", истиче аутор књиге Владо Вркеш.

Књигу "Консензус – кључ унутрашњег уређења БиХ", штампану у 600 примјерака, издао је Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.