latinica  ћирилица
23/05/2018 |  11:00 | Аутор: РТРС

У Српској за четири мјесеца извоз већи за 13 одсто

Република Српска је за четири мјесеца ове године остварила извоз од 1,184 милијарди КМ, што је за 13 одсто више него у истом прошлогодишњем периоду, подаци су Републичког завода за статистику.
Раст - Фото: илустрација
РастФото: илустрација

За четири мјесеца вриједност увоза била је 1,577 милијарди КМ, што је повећање за 8,5 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, док је покривеност увоза извозом била 75,1 одсто.

Посматрано по групама производа, за четири мјесеца ове године највеће учешће у оствареном извозу у вриједности од 104 милиона КМ имала је електрична енергија.

У посматраном периоду највеће учешће у увозу, у вриједности од 161 милиона КМ, имали су нафта и уља добијена од битуменозних минерала-сирова.

Српска је за четири мјесеца ове године највећу вриједност извоза - од око 173 милиона КМ, остварила у пословању са Италијом, док је највише робе, у вриједности већој од 263 милиона КМ, увезла из Србије.

Посматрано према економским групацијама земаља, Република Српска је за четири мјесеца ове године у спољнотрговинском пословању са земљама ЕУ извезла робу у вриједности од 877,55 милиона КМ, док је остварена вриједност увоза била нешто већа од 805 милиона КМ.

Вриједност извоза у пословању са ЕУ за четири мјесеца ове године већа је за 13,5 одсто, а увоза је већа за 7,1 одсто него у истом периоду прошле године.