latinica  ћирилица
23/05/2018 |  10:28 ⇒ 24/05/2018 | 07:48 | Аутор: РТРС

У НСРС свечано представљање Мирослављевог јеванђеља и Повеље бана Кулина

На Дан словенске писмености и културе, Светог Ћирила и Методија, 24. маја у 11.00 часова у Народној скупштини Републике Српске биће уприличено свечано представљање јавности два најзначајнија и најљепша споменика српског језика – 166. листа Мирослављевог јеванђеља и Повеље бана Кулина (аутентичне копије).
Миросављево јеванђеље и Повеља Кулина бана -
Миросављево јеванђеље и Повеља Кулина бана

Током посјете предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића Санкт Петербургу, 2017. године, управа Руске националне библиотеке поклонила је Републици Српској дигитално издање оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, а представници Библиотеке Руске академије наука поклонили су аутентичну копију Повеље бана Кулина.

Аутентичне копије ова два најзаначнија споменика српске писмености од 24. маја биће постављене у изложбеном простору Народне скупштине Републике Српске, а о значају ових докумената за српски народ, у филолошком и историјском смислу, на свечаности ће говорити проф. др Биљана Бабић са Филолошког факултета универзитета у Бањалуци.

Званицима на свечаном представљању два документа обратиће се предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Мирослављево јеванђеље најзначајнији је ћирилични споменик српске, односно српскословенске писмености из 12. вијека, а историчари умјетности сматрају га непроцењивом реликвијом.

 Унеско га је, 2005. године, уврстио у библиотеку "Памћење свијета", међу 120 највреднијих добара људске цивилизације.

Чува се у Народном музеју у Београду, а оригинални 166. лист налази се у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу. Руски архиепископ и истраживач Порфирије Успенски, приликом посјете Хиландару, био је фасциниран љепотом Мирослављевог јеванђеља па је са собом у Русију однио један његов лист. Мирослављево јеванђеље настало је по наруџби хумског кнеза Мирослава, рођеног брата Стефана Немање.

Повеља бана Кулина је историјски споменик који је од изузетног значаја у језичком, књижевном, правном и националном смислу за српски народ и друге јужнословенске народе.

У Библиотеци Руске академије наука у Санкт Петербургу налази се оригинал Повеље бана кулина, а друга два примјерка, која се налазе у "Хисторијском архиву" у Дубровнику, јесу његови преписи. Сачуване повеље дају драгоцјене податке о писму и језику у доба српске династије Немањића. Босански бан Кулин био је у пријатељским везама са Немањићима. Његова сестра била је удата за Немањиног брата Мирослава, по чијој наруџби је написано Мирослављево јеванђеље.

Повеља бана Кулина писана је народним српским језиком.