latinica  ћирилица
23/05/2018 |  08:49 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Грубеша: Мектић не зна да не постоји "државни удар"

Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је данас да у БиХ не постоји прописано кривично дјело "државни удар" и да је био изненађен потезом министра безбједности БиХ Драгана Мектића када је покушао аутобусима превести мигранте у Херцеговачко-неретвански кантон и поступање овлаштених службеника овог кантона окарактерисао као државни удар.
Јосип Грубеша - Фото: blic.rs
Јосип ГрубешаФото: blic.rs

"У БиХ не постоји прописано кривично дјело државни удар. Ради се више о народном термину који нема упориште у нашем систему", рекао је Грубеша за "Глас Српске".

Он је истакао да Савјет министара није и не може одлучивати гдје ће мигранти и азиланти бити смјештени.

"Недостојно је једног министра да у оваквој ситуацији користи колоквијалне, али неуставне термине којима карактерише поступање уставних структура ХНК", навео је Грубеша и додао да се то посебно односи на министра на нивоу БиХ.

Грубеша је оцијенио да је Мектић у конкретној ситуацији требало да искористи свој статус координатора и ову, иако неодобрену, акцију пребацивања миграната изведе на пуно прихватљивији начин.

Он је нагласио да Мектић, нити било који други министар у БиХ, не би смио позивати Тужилаштво БиХ да ради свој посао и пријети законитим органима кантона, већ се понашати као дипломата и проблеме рјешавати политички коректно.