latinica  ћирилица
22/05/2018 |  19:26 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Венецијанска комисија о превазилажењу изборне кризе у БиХ

Експерти Венецијанске комисије почели су у Сарајеву разговоре о превазилажењу изборне кризе у БиХ. На састанку са представницима политичких партија из Федерације, како су истакли поједини учесници, није било напретка у приближавању ставова бошњачких партија с једне и ХДЗ-а БиХ с друге стране, о начину избора делегата за Дом народа парламента Федерације.

Трочасовни састанак у Делегације ЕУ протекао је у излагању ставова политичких партија о измјенама Изборног закона према пресуди Уставног суда БиХ у предмету Љубић. Експерти Венецијанске комисије пажљиво су слушали и повремено питали.

- Можда су неки разочарани, можда су неки мислили да ће нам то савјетодавно тијело протумачити или рећи да одлука Уставног суда није то или нешто друго. Није ништа друго за очекивати, осим онога што су нам рекли да је ствар имплементације одлуке Уставног суда на принципима легитимног представљања народа, ствар политичких странака и компромиса - каже Борјана Кришто, замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ.

Зоран Микулић, члан предсједништва СДП-а БиХ, рекао је да ХДЗ БиХ "има најтврђе ставове" и да даље инсистира на свом начину избора делегата у Дому народа.

Заговорници укључења Венецијанске комисије у рјешавање изборне кризе у БиХ су бошњачке странке. Подсјећамо да је Венецијанска комисија у више наврата давала мишљење на поједина уставно-правна питања у БиХ која су касније интервенционизмом ОХР-а морали да прихвате домаћи актери.

- Износили смо мишљења како треба ријешити ову ситуацију и осим тог изношења мишљења на састанку није било ништа друго - рекао је Шефик Џаферовић, потптредсједник СДА.

Експерти Венецијанске комисије сутра настављају појединачне разговоре са представницима српских, хрватских и бошњачких странака као и са предсједницом ЦИК Иреном Хаџиабдић. За четвртак је предвиђен састанак са регистраром Уставног суда БиХ Звонком Мијаном и члановима Колегија Представничког дома ПС БиХ.