latinica  ћирилица
22/05/2018 |  19:19 ⇒ 23/05/2018 | 09:15 | Аутор: РТРС

Анкетни одбор наставио саслушања у случају Драгичевић

Пред Анкетним одбором Народне скупштине, који је формиран како би се сагледале чињенице у вези за случајем страдања Давида Драгичевића, изјаве су дали директор Полиције Дарко Ћулум и начелник Управе крим полиције Синиша Кострешевић. Истакли су да је полиција урадила све што је било у њиховој надлежности и у складу са наредбама Окружног тужилаштва Бањалука. Поновили су да Давидову смрт нису окарактерисали као задесну и да је за квалификацију смрти надлежно тужилаштво.

Начелник Управе криминалистичке полиције Анкетном одбору представио је све што је његова управа урадила након преузимања истраге, 19. априла. Рекао је да не може искључити могућност да је почињено убиство и да није утврђено на који су начин покојном Давиду нанесене заживотне повреде.

- Постоји информација да је он рекао да се тукао са 15 лица. Међутим, ми нисмо до сад могли то утврдити. Уз то, постоји изјава жене која је видјела да је неколико лица тукло једно лице, али ни то нисмо утврдили. Изузети су сви видео надзори, пријава званична није постојала - рекао је Кострешевић.

Кострешевић је рекао да је покојни Давид посљедњи пут, са стоодстотном сигурношћу идентификован са надзорне камере из једне оптичке радње у центру града. Додао је да није могуће неспорно утврдити да ли је боравио у кући на Лаушу, коју је наводно опљачкао, али да је вјештак из Словеније рекао да је вјероватноћа за то око 80 одсто.

Директор Полиције, Дарко Ћулум, рекао је да не зна све појединости из случаја, јер то, каже, и није његов посао, али да сматра да је све урађено у складу са прописима. Највећим пропустом сматра то што у опљачканој кући није обављен увиђај, због чега је и суспендован инспектор ПС Лауш.

- Када је неко био унутар објекта, морао је неке трагове оставити, зато се мора увиђај вршити - рекао је Ћулум. На питање да ли му је познато да је полиција упознала тужиоца са крађом и да је и он сугерисао да нема потребе за вршењем увиђаја, Ћулум је одговорио: "За мене то није оправдање".

Велики дио разговора био је посвећен конференцији за новинаре, одржаној 26. марта, која је у највећој мјери изазвала револт јавности. Ћулум је поновио да је одлука о одржавању конференције донесена то јутро, на Колегијуму, уз сагласност и министра Лукача, и то због, како је рекао невиђеног притиска јавности и великог броја дезинформација које су почеле да круже друштвеним мрежама.

- Овакав притисак јавности никада није био, поготово према руководству Министарства, могу рећи у своје лично име, према мени - рекао је Ћулум. На питање да ли сматра да су институције на неки начин подлегле том притиску, Ћулум је одговорио: "Када све погледам и анализирам, сматрам да су сви подлегли јавности".

И Ћулум и Кострешевић истакли су да сви наредни кораци Полиције зависе искључиво од Окружног јавног тужилаштва Бањалука, које сада води истрагу, и њихове квалификације случаја.

- Ми можемо да сугеришемо. У овом моменту смо дошли до одређеног нивоа истраге и сад је на тужиоцу да одлучи куд да идемо даље - рекао је Кострешевић.

Главни тужилац Окружног тужилаштва Бањалука, Желимир Лепир и поступајући тужилац, Далибор Врећо изјаве Анкетном одбору даће у петак, након што на питања чланова анкетног одбора одговори министар Драган Лукач.

Отац покојног Давида, Давор Драгичевић данас је Окружном јавном тужилаштву доставио нових 200 кривичних пријава против непозанатих лица за тешко убиство његовог сина. Грађани у групи "Правда за Давида" наставили су са окупљањима на Тргу Крајине.