latinica  ћирилица
22/05/2018 |  18:32 ⇒ 20:26 | Аутор: СРНА

Чланови Венецијанске комисије са странкама у ФБиХ

Представници СДА, ХДЗ-а БиХ, СББ-а, СДП-а и Демократске фронте упознали су данас чланове Венецијанске комисије о ставовима ових странака о измјенама Изборног закона БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Представник СДА Шефик Џаферовић изјавио је послије састанка да су представници свих политичких странака изнијели своја виђења, приједлоге и мишљења како треба да буде ријешено питање измјена Изборног закона БиХ.

"Ово је први од неколико састанака који ће бити одржани ове седмице према плану рада експерата Венецијанске комисије", рекао је он, и додао, да ова комисија неће наметати рјешења нити вршити притисак.

"Њихова улога је да помогну нама у БиХ да постигнемо домаће рјешење које ће да буде у складу са европским стандардима", нагласио је Џаферовић.

Зоран Микулић (СДП) изјавио је да су све странке остале при својим ранијим ставовима и да ХДЗ БиХ и даље има, како каже, најтврђи став јер покушава да Дом народа искористи као инструмент за блокирање даљих процеса.

"Венецијанска комисија до сада није формирала никакав свој став и мишљење. Није то ни њихов примарни задатак, али очекујем да ће они након разговора у наредна два дана дати неки свој став о постојећим приједлозима", рекао је Микулић.

Наводећи да је Венецијанска комисија дала своје мишљење и овом питању које је саставни дио одлуке Уставног суда БиХ, Микулић је истакао да она очекују да домаћи актери постигну неки консензус на основу којег ће бити урађен законски приједлог на који би они дали своје мишљење.

Представници осталих странака нису давали изјаве након састанка, а делегација ХДЗ-а БиХ одржаће у вечерњим часовима самостални састанак са члановима Венецијанске комисије, који ће на исти начин сутра разговарати са представницима осталих странака.