latinica  ћирилица
22/05/2018 |  16:12 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Успостављање регистра корак ка смањењу парафискалних намета

У Републици Српској има више од 370 фискалних и парафискалних намета. Ускоро, како најављују надлежни, овај број требало би да буде смањен чиме би привредници уштедјели око 100 милиона КМ. Тај новац, кажу, био би искориштен за повећање производних капацитета, конкурентности предузећа и запослености.

Број парафискалних намета у БиХ двоструко је већи него у земљама региона, поручују привредници. Успостављање регистра фискалних и парафискалних намета, кажу, велики је корак и добра полазна основа, како би почео процес смањења или укидања одређених парафискалних намета.

- Удио у БДП-у је више од три одсто, док је у Хрватској или Србији око 2,5 одсто. Смањење, односно свођење на ту мјеру, представљало би уштеду за пословну заједницу већу од 100 милиона КМ - каже предузетник Предраг Дудаковић.

Почетни регистар Влада Српске усвојила је у марту, али је остављен рок од 60 дана како би привредници, грађани и сви заинтересовани могли доставити примједбе да би био побољшан. Министарство финансија на основу тога урадиће одређене корекције, након чега би регистар требало да ступи на снагу.

- По ступању регистра на снагу Влада Српске, односно Министарство финансија, извршиће свеобухватну анализу оптерећења привреде и грађана, на основу чега ће Влада усвојити план смањења и укидања појединих непореских давања која према тој анализи оптерећују привреду, што ће се десити до краја ове године - наводи Слободанка Поповић, помоћник министра финансија Републике Српске.

У Подручној привредној комори Бањалука истичу да су у Српској евидентирана 373 непореска давања, а на нивоу БиХ више од 600. Према процјени, од 800 милиона до милијарду КМ иде на непореска давања, што значи да она чине више од три одсто БДП-а.

- Мислимо да је то превелико оптетрећење за привреду и да сав амбијент морамо усмјерити на остварење бољих услова, како би држава кроз одређене пореске приходе, а не кроз ограничења, остварила потребне добити - каже Горан Рачић, предједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Привредници истичу да би смањењем намета могли да повећају производне капацитете, продуктивност и били би конкурентнији на тржишту, прије свега, Европске уније.