latinica  ћирилица
22/05/2018 |  11:46 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Мектић у Фронтексу, иако Предсједништво БиХ није усвојило споразум

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да ће веома брзо разговарати са представницима Агенције за европску граничну и обалску стражу /Фронтекс/ о помоћи БиХ у рјешавању мигрантске кризе, иако Предсједништво још није усвојило оперативни споразум са овом европском безбједносном институцијом.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Мектић је рекао да проблем за ангажовање припадника Фронтекса представља то што БиХ још није потписала оперативни споразум са овом институцијом, те појаснио да га је Савјет министара прихватио и прослиједио Предсједништву БиХ на усвајање.

"Сада чекамо да га Предсједништво што прије усвоји да би ушли у процедуру потписивања оперативног споразума и онда би то био правни основ за ангажовање Фронтекса у смислу да упути полицијске службенике у БиХ", рекао је Мектић Срни.

Мектић је нагласио да ће са представницима Фронтекса, чије је сједиште у Варшави, разговарати о могућој сарадњи и прије потписивања оперативног споразума, али да ће се, како каже, највјероватније морати сачекати да Предсједништво усвоји споразум, да би припадници полиција других земаља путем Фронтекса могли бити упућени у БиХ.

Он је навео да је са шефом Одјељења за владавину права у Канцеларији специјалног представника ЕУ у БиХ Ричардом Вудом разговарао о аплицирању за средства из кризног фонда ЕУ која би могла бити искориштена за помоћ и рјешавање мигрантске кризе.

"Сутра ћу на сједници Савјета министара видјети како да аплицирамо за та средства. Да ли као Савјет министара или као Министарство безбједности", навео је Мектић.

Према његовим ријечима, БиХ је већ аплицирала за 1.000.000 евра из фонда за миграције и избјеглице Развојне банке Савјета Европе, чији је БиХ члан.