latinica  ћирилица
22/05/2018 |  09:35 ⇒ 23/05/2018 | 07:52 | Аутор: РТРС

Обиљежено 26 година од страдања 12 беба у Клиничком центру Бањалука (ФОТО)

Служењем парастоса и полагањем цвијећа код споменика 12 беба на Новом гробљу у Бањалуци данас је обиљежено 26 година од страдања 12 беба у Клиничком центру Бањалука због недостатка кисеоника који није могао бити допремљен овој здравственој установи копном због ратних дјестава и због забране Савјета безбједности УН за летове изнад БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да друштво мора више пажње посветити обиљежавању страдања 12 бањалучких беба, јер је ријеч о универзалном примјеру нечовјештва и указати на злочин свјетских моћника прије 26 година.

Додик је рекао да некоме треба цијели живот да скрене пажњу на своје постојање, а бањалучке бебе су обиљежиле вријеме, догађаје и отишле у трајну историју показујући да савременој цивилизацији не треба нечовјештво због којег су умрле неколико дана или седмица након рођења.

Он је истакао да сваке године на овај дан покушава да нађе трунку оправдања за нечовјештво људи који су могли да буду људи, али су одлучили другачије јер су сматрали да су на овим просторима људи мање вриједни, недостојни и да их само треба кажњавати.

Након што је положио вијенац на спомен-обиљежје "Живот" за 12 беба, Додик је упитао да ли је некоме требао додатни разлог, осим ових невиних бића, да дозволи достављање кисеоника.

Он је рекао да су моћници тог времена, чинећи овај злочин, окренули спиралу многих злочина који су се десили касније, те да је матрица скоро иста.

"И данас негдје у свијету дјеца тек рођена или она мало већа страдају само зато што се на глобалном нивоу увијек изнова воде битке на нивоу принципа, а наше бебе су водиле своју животну битку", рекао је Додик, обраћајући се окупљенима у Бањалуци на обиљежавању 26 година од страдања беба у бањалучкој болници.

Он је упитао да ли је могуће обновити повјерење и праштати у условима када се не може наћи ниједан разлог да би се то учинило.

Споменик Дванаест беба - полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Додик сматра да младе треба упознавати кроз образовни процес о овом догађају, али и пробудити свијест код грађана да застану када пролазе поред споменика, бар када је обиљежавање у току.

"Српска је, сврставајући овај датум у дане обиљежавања, имала намјеру да овај дан буде незабораван, прије свега, дан туге и да овдје окупљени можемо да кажемо све оно што понављамо годинама. Најтеже је мајкама, али чуо сам једну реченицу која мора бити реченица наде - да се из несношљивог бола и туге ствар помало претвори у понос, који морамо да нађемо у себи", рекао је Додик.

Он је навео да понос треба бити нађен у чињеници да је страдање беба било безумно, ничим оправдано и да понос значи окупљање и неприхватање начина на који је свијет реаговао.

"И данас смо свједоци да Савјет безбједности УН није промијенио своју матрицу осуде српског народа и Републике Српске. Само прије неколико година требали смо да свједочимо чињеници да је британска држава покренула захтјев да се Срби прогласе геноцидним народом прошлог вијека и да само захваљујући вету Русије то није урађено“, подсјетио је Додик.

Он је нагласио да друштво то мора знати, као и што не смије дозволити да неко са стране више зна о 12 бањалучких беба.

Секретар Удружења "12 беба" Жељка Тубић рекла је новинарима да Удружење у раду има подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић и министарстава.

"Увјерена сам да ће у наредном периоду нешто бити покренуто у вези са остваривањем наших права, јер смо ми као мајке страдале дјеце које чине ово Удружење немоћне да тужимо Савјет безбједности УН", истакла је Тубићева

Драгослава Јаћимовић из Дервенте, мајка једне од преминулих беба, рекла је новинарима да се породила у Прњавору и да је њена беба била пребачена у Бањалуку, али је, нажалост, преминула 5. јуна 1992. године.

"Јако су били болни тренуци сазнања да ми је беба преминула. Прије него што ће моја беба преминути било је апела да се достави кисеоник у Бањалуку, али од тога није било ништа", каже Јаћимовићева.

Споменик Дванаест беба (Фото: РТРС)

Она је навела да и данас осјећа велико огорчење према онима који сносе одговорност за страдање 12 беба.

"Осим тога што данас имам два сина, увијек осјећам ту празнину, јер ми увијек недостаје то дијете на свакој матури, рођендану, слави јер ми није комплетна породица", поручила је Јаћимовићева.

Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да је 12 беба страдало 1992. године због нељуди и срамне одлуке Савјета безбједности УН да се не дозволи транспорт кисеоника у Републику Српску.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да се данас обиљежава 26 година од страдања онога што је требало бити будућност.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да ће од Савјета безбједности УН бити затражено да један датум прогласи даном 12 беба, као подсјећање на његову злоћудну или непромишљену одлуку о забрани летова изнад БиХ због чега није могао бити допремљен кисеоник у бањалучку болницу.

На Спомен обиљежје "Живот" вијенац је, поред осталих делагација, у име Републике Србије положио генерални конзул Владимир Николић.

генерални конзул Владимир Николић.

Цвијеће су положили родитељи 12 беба, представници републичке и бањалучке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске, Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Парастос на Новом гробљу за Дванаест беба (Фото: РТРС)

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна 1992. у Бањалуци је умрло 12 беба, које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Парастос на Новом гробљу за Дванаест беба (Фото: РТРС)

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Поводом 26 година од ове велике трагедије за српски народ, Организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бањалука реконструисала је спомен-обиљежје "Живот" који је подигнут у знак сјећања на "12 звјездица".

Ову историјску трагедију од заборава чува и документарни филм Сњежане Брезо "Дах живота" у продукцији РТРС-а.