latinica  ћирилица
21/05/2018 |  23:08 ⇒ 22/05/2018 | 10:11 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске у петак са Путином у Санкт Петербургу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у петак, 25. маја, на Економском форуму у Санкт Петергбургу разговарати са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином кога ће, између осталог, упознати о чињеници да Американци имају укупно 18 милиона долара на располагању да би се умијешали у изборни процес у БиХ.

"У оквиру америчких структура предвиђено је 12 милиона долара за плаћање медија који њима одговарају у БиХ и да Амбасада САД има на располагању шест милиона долара за програм спречавања руског утицаја на Балкану. Вјероватно ће све бити употријебљено против Српске", рекао је Додик, у емисији "Укрштеница".

Он је нагласио да је то познато и да је то наведено и у извјештају Републике Српске Савјету безбједности УН, али да нико није демантовао.

"Када је америчка Амбасада одговарала о тој теми почели су да говоре да су овдје дозначили стотине милиона разне помоћи, да би сакрили ту чињеницу", навео је Додик.

Говорећи о измјенама Изборног закона које су предвиђале увођење камера, Додик је рекао да је америчка Амбасада понудила софтвер за сабирање изборних резултата - "да би они рекли ко побјеђује овдје".

"Сва срећа да то није усвојено и неће ни бити усвојено", нагласио је Додик.

Он је додао да су то рецидиви старе америчке администрације и да и даље вјерује да то нема везе са предсједником САД Доналдом Трампом и да је немијешање и даље његова политика.

Додик каже да ће разговор са Путином бити на партнерском нивоу, о даљој економској сарадњи, као и о опредјељењу Српске да буде војно неутрална и да у томе прати Србију.

Рекао је да Српска не жели војну границу на Дрини, уколико се неко у БиХ опредијели за тај пут.

"Путин никада није покушао да нама било шта наметне за разлику од многих", нагласио је Додик.