latinica  ћирилица
21/05/2018 |  20:33 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

За сточарску и биљну производњу пет милиона КМ из буџета Агенције за аграрна плаћања

Скоро пет милиона КМ из буџета Агенције за аграрна плаћања, ове године предвиђено је за сточарску и биљну производњу, прераду пољопривредних производа и набавку механизације. Јавни позив отворен је до 2. јуна. Интересовање пољопривредника је велико.

Пољопривредна механизација главна је карика у ланцу производње. Смањује трошкове, а повећава конкурентност па многи желе да добију дио "колача" од милион и 800.000 КМ, колико је у аграрном буџету предвиђено за ове намјене.

"Ми не можемо бити конкурентни ни с једним европским произвођачем ако немамо добру пољопривредну механизацију која јефтино, а квалитетно обради пољопривредно земљиште", истиче Бане Андрић, пољопривредни произвођач.

Захваљујући субвенцијама, Живко Мирковић је протеклих година набавио два трактора и тифон, а сада је конкурисао за ротодрљачу.

Комерцијална газдинства добијају 30 одсто од укупне вриједности инвестиције, а некомерцијална 15 одсто.

Износ се увећава за пет одсто, ако је носилац газдинства жена, или пољопривредник до 40 година старости. Највеће интересовање је за механизацију јер прошле године није било ове подстицајне мјере.

"Дају се изјаве да је механизација поприлично застарјела и пољоппривредни произвођачи који се овим послом баве озбиљно, инвестирају у тешку пољопривредну механизацију због, обима земљишта које обрађују", рекла је Радинка Мићић, виши стручни сарадник у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Поједини продавци су за неколико дана издали предрачуне за тракторе и прикључке колико за пет година.

У односу на трогодишњи просјек, средства за капиталне инвестиције повећане су за 40 до 60 одсто, а измијењен је и систем расподјеле.

"Имамо милион и по КМ у оквиру капиталних улагања која се односе на прерађивачке и складишне капацитете пољопривредних производа. Када је у питању подршка сточарској производњи затворених мужа, систем за појење и прихрану стоке је такође у значајном износу повећан", навео је Саво Минић, директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске.

Рок за остваривање новчаних подстицаја за капиталне инвестиције истиче 2. јуна. Право да конкуришу имају они који су инвестирали од 1. априла 2018. године, осим за улагања у подизање воћних засада која су извршена од 1. јула 2017. године па до истека јавног позива.