latinica  ћирилица
21/05/2018 |  20:18 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Српска удружења: Позив за заједничку листу на изборима у ФБиХ

Завичајна удружења избјеглих Срба из Федерације БиХ, заједно са Савезом Срба из региона, покушаће да окупе око пола милиона Срба који имају право гласа у Федерацији, за заједнички наступ на предстојећим изборима.

Можда су отјерани са огњишта, својим гласовима, кажу, могу побољшати живот онима који сада тамо живе.

Чланови 20 удружења Срба избјеглих из Федерације, појачаће редове својих сународника, барем пред бирачким кутијама.

Осим оних који су пописани '91, право имају и њихови потомци. Личне карте многи су већ извадили у октобру, подсјетиће власти у Федерацији како је изгледала етничка структура прије рата. Листу су назвали- Опстанак.

"Моја процјена је да само у Србији има близу 200.000 људи. Велики број живи и ван Србије, а право гласа имају и њихови потомци, ако су узели личну карту на подручју БиХ. Дакле, корпус је веома велики", рекао је предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

Први задатак биће им да анимирају све земљаке, који живе ван БиХ да гласају. Други да у сарадњи са Преставништвом и Владом Републике Српске омогуће да се један од кључних елемената, увјерење о држављанству, може добити бесплатно и без већих процедура. Циљ је да масовним изласком врате права Србима, који до посла не могу доћи ни у мјестима гдје су већина.

"У Коњицу, гдје је прије рата жвијело седам хиљада Срба сад их има словом и бројем 250, шта даље да вам кажем. Ако дођемо до те нулте бројке, онда даље, даље нема", навео је Миодраг Манигода Удружење Срба из Коњица и њихових потомака у Србији.

Никола Петровић, предсједник Удружења "Огњена Марија" Ливањска истиче да без заједничког става Срби немају будућност.

"На прошлим изборима у Дом народа БиХ, изабрано је тек 13 Срба од 17 колико је требало, јер их није било довољно. Од тих 13, десет их је било са листе партија из Федерације, тако да Срби немају ни могућност покретања заштите виталног националног интереса", каже Миодраг Линта.

Он истиче да је двије трећине потребно за покретање механизма, што је важан инструмент у заштити права.

Удружења су можда договорила заједнички излазак али не и за кога ће гласати. За разлику од косметске листе, они немају своје представнике, већ то очекују од партија у Републици Српској- да, кажу, договоре заједнички програм и представнике за које ће они и њихови сународници гласати.