latinica  ћирилица
21/05/2018 |  18:40 ⇒ 22/05/2018 | 07:34 | Аутор: РТРС

Шта је БиХ донијела посјета турског предсједника Ердогана?

Након јучерашњег скупа присталица турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана у Сарајеву, аналитичари оштро критикују и Ердоганов и говор Бакира Изетбеговића.

За Изетбеговића кажу да Босну и Херцеговину враћа у средњи вијек. Увјерени су и да ће Европска унија политички снажно одговорити на провокације турског предсједника.

"Драго ми је данас видјети измјешане заставе Турске и Босне и Херцеговине. Дуго смо ми заједно. И добро смо живјели заједно. И добро смо се борили заједно. Задњи пут су Бошњаци бранили Турску као своју домовину", каже Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Предсједништва БиХ и предсједник СДА.

Ове Изетбеговићеве изјаве недопустивим је оцијенио професор сарајевског Филозофског факултета Енвер Казаз.

Сматра да је Изетбеговић потпуно изгубио компас и да је своју политику послао у средњи вијек. Пита се да ли је Изетбеговић говорио у својству политичара или вјерског вође.

Да скуп, на којем је Ердоган рекао да Турци Босну никад нису сматрали другим простором, штети Босни и Херцеговини, изјавио је за Н1 телевизију историчар Хуснија Камберовић из Сарајева.

"Мислим да је то још један лош сигнал који смо одаслали Европи из Сарајева. Упркос томе, не мислим да ће Европа директно реаговати у смислу увођења неких санкција. Мислим да је суштина у томе што је Ердоган дошао на предизборни скуп у Сарајево, а тај скуп је био забрањен у другим дијеловима Европе", каже Камберовић.

Да Европска унија неће благонаклоно гледати на поруке Ердогана и Изетбеговића сматра и професор Факултета политичких наука из Београда Драган Ђукановић. Говори о присним везама Бошњака и Турака, увјерен је, не доприносе изградњи европске Босне и Херцеговине.

Невен Цветићанин са београдског Института друштвених наука оцјењује да је Ердоган постигао циљ пројектован пред пут у Сарајево. Турску је, каже, представио као државу знатног утицаја на Балкану и истовремено ојачао свој покрет насупрот највећем конкуренту.

"Други циљ му је био да, на неки начин, Бошњаке у Босни преусмјери ка својој политици и удаљи од струје Гулена, познатог имама", сматра Цветићанин.

Хрватски историчар Иво Луцић каже да је Ердоган послао јасну поруку да Сарајево сматра центром дијаспоре у Европи и да то није изненађење, јер Турска не скрива своје интересе.

И западноевропски медији опширно извјештавају о скупу 15.000 Ергоганових присталица у Зетри.

Њихови коментатори истичу да је окупљање организовано у Сарајеву јер су га забраниле Њемачка, Аустрија и Холандија.

Посебно је наглашена Изетбеговићева изјава да Ердогана многи на Западу не воле јер је снажан муслимански вођа каквог дуго није било.

Чак ни у овом случају Срби нису поштеђени негативних коментара. Тако Ројтерс наводи да су министри БиХ потписали споразум о изградњи аутопута Сарајево-Београд, уз напомену, да су Срби одговорни што тај посао није раније закључен.