latinica  ћирилица
21/05/2018 |  18:34 ⇒ 23:18 | Аутор: РТРС

Екипа РТРС-а са мигрантима у Салаковцу

Четврти дан од када су мигранти стигли у Салаковац код Мостара, њихов долазак привлачи велику пажњу.

Неки се полако навикавају, па чак и желе да остану, а неки једва чекају да нађу начин да се домогну земаља западне Европе. Наша екипа била је данас у Салаковцу.

Становници Салаковца и околних мјеста нису очекивали да ће, због мирантске кризе, бити у центру медијске пажње. Новоснасталу ситуацију доживљавају различито.

Једни, због својих ратних судбина, имају разумијевање за људе који су напустили своје домове, док други желе што прије да им виде леђа.

С обзиром да је избјеглички центар отвореног типа, мигранти се слободно крећу и могли смо да поразговарамо са некима од њих. У круг центра, због забране министарства безбједности БиХ, нисмо могли да уђемо.

Број миграната у избјегличком центру у Салаковцу мијења се из дана у дан. Од првобитно 260 миграната, колико је овдје стигло данас их је овдје око 210.

Неки се враћају ка Босни желећи да се домогну својих дестинација ка којима су и кренули Њемачке и Италије, а неки од њих желе и да остану на подручју БиХ.

Шеснаестогодишњи Али Хамза у Салаковац је дошао из Пакистана.

"Кренуо сам у Њемачку. Заустављени смо у БиХ. Није нам овдје лоше, али желим да стигнем гдје сам кренуо", каже Али.

Седамнаестогодишњи Сеђавел из Пакистана кренуо је са неколико другара ка Италији.

"Желио сам у Италију, и на том путу сам заустављен овдје у БиХ. Сада, када сам провео вријеме овдје, а посебно у Мостару, размишљам да останем на овом простору", рекао је Сеђавел.

Овдје су и Авганистанци, Курди, Иранци, Сиријци, Тунишани, Алжирци и Мароканци.

"Овдје има 40 дјеце, доста младих. Ми смо ту да бринемо о њиховом смјештену. Доста им је својих проблема", наводи Един Дењо, директор прихватног центра Салаковац. 

Ален Кајтаз, шеф ЦК Мостар каже да се боји да ће имати једну велику гужву овдје.

"Бојим се да ћемо имати у догледно вријеме велики број тих миграната, који ће тражећи бољу будућност бити блокирани у БиХ. Према Хрватској не могу. Утврђена је граница, велика је контрола и не могу да прођу. Остају овдје и шта даље? Како даље? То је питање у које се мора укључити цијела БиХ, цијело друштво", наводи Кајтаз.

У Салаковцу су смјештена лица која су затражила или имала намјеру да затраже азил и сви који су овдје ушли евидентирани су на тај начин- поручују из Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

"Могу да кажем да су они сада сви под контролом. Имамо евиденцију ко је ушао ко изашао", наводи Семиха Боровац, министарка за људска права и избјеглице БиХ.

Незванично сазнајемо да је на ово подручје стигла још једна група миграната, али још нису прбачени у Салаковац.