latinica  ћирилица
21/05/2018 |  16:16 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Билећа: Завршено пријављивање за упис првачића

У основним школама у Билећи, завршено је пријављивање за упис првачића. Према тренутним показатељима дјеце је мање него претходних година, што потврђује чињеницу да је наталитет у паду на подручју ове општине.

У двије основне школе у овој херцеговачкој општини за упис у први разред пријављена су 84 првачића. Основна школа "Свети Сава" и ове године ће формирати само два одјељења.

"Ове године у нашу школу је уписано 37 првачића, од тога је само једно у подручне школе. Имамо једног ученика мање и иначе је примјетна теденција пада броја првачића задњих година", истиче Млађенка Батинић, професорица разредне наставе у ОШ "Свети Сава" Билећа.

Деведесетих година у ОШ "Свети Сава" у први разред уписивали су по четири одјељења са по 30 ученика.

"Некада је дјеце било много више, са четири одјељења пали смо на три, а ево сада са три на два одјељења, ситуација је таква да ћемо сада имати само два одјељења са по 18 ученика у централној школи", каже Батинићева.

Лошија ситуација је у ОШ "Петар Петровић Његош", гдје је у односу на претходну годину уписано 11 првачића мање.

Радмила Шекарић, педагог у ОШ "Петар Петровић Његош" Билећа напомиње да је ове године у централну школу уписано 47 првачића,а у подручном одјељењу Баљци није уписан ниједан првачић.

Иако подручне школе имају све потребне техничке услове за наставу, због малог броја ученика нека подручна одјељења би могла бити угашена, што би наставницима био проблем непуне норме часова .