latinica  ћирилица
21/05/2018 |  15:36 | Аутор: СРНА

Илахи: Економски програм са БиХ и даље на правом путу

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда Надим Илахи рекао је да је економски програм са БиХ и даље на правом путу и нагласио да је забиљежен значајан опоравак, углавном под утицајем веће приватне потрошње и извоза, док је стопа незапослености знатно смањена.
Надим Илахи - Фото: AP
Надим ИлахиФото: AP

"Особље ММФ-а и власти у БиХ постигли су споразум који подлијеже одобрењу Извршног одбора ММФ-а, а у вези са политикама неопходним за закључивање другог прегледа у оквиру Проширеног аранжмана. Извршни одбор ММФ-а разматраће закључивање другог прегледа по испуњавању једне претходне мјере", истакао је Илахи након окончања посјете БиХ.

Он је истакао да је забиљежен значајан опоравак, углавном под утицајем веће приватне потрошње и извоза, а стопа незапослености је знатно смањена, саопштено је из ММФ-а.

Према његовим ријечима, прелиминарни подаци о пореским приходима, дознакама и банковним кредитима наводе на закључак да ће се овај позитивни тренд наставити и даље током ове године.

"Извршење програма је на задовољавајућем нивоу, и испуњени су сви фискални циљеви програма. Укупни буџетски суфицит је достигао два одсто БДП-а у 2017. години, углавном захваљујући томе што су власти ограничиле укупну потрошњу", истакао је Илахи.

Он каже да Мисија ММФ-а поздравља недавно усвајање ребаланса буџета у Републици Српској и Федерацији БиХ, што ће омогућити додатно финансирање капиталних пројеката који потичу раст.

Делегација ММФ-а, предвођена Илахијем, закључила је посјету БиХ. Делегација је од 7. до 21. маја боравила у Сарајеву и Бањалуци гдје су разговарали о новијим економским кретањима и о политикама за други преглед економског програма са БиХ који добија подршку из кредитне линије ММФ-а за проширене аранжмане.

Саопштења за медије поводом окончања мисије обухватају изјаве особља ММФ-а које преносе прелиминарне налазе након што мисија посјети земљу. Ставови наведени у овој изјави представљају ставове особља ММФ-а и не представљају нужно и ставове Извршног одбора ММФ-а, додаје се у саопштењу.