latinica  ћирилица
21/05/2018 |  15:13 ⇒ 17:20 | Аутор: СРНА

Шпирић: Савјет министара крши Пословник о раду

Некадашњи предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић изјавио је да актуелни сазив Савјета министара крши Пословник о раду одржавањем затворених сједница, каква је у једном дијелу била и она одржана 15. маја на којој је било ријечи о мигрантској кризи.

Шпирић је истакао да се на тим затвореним сједницама најчешће доносе битне одлуке попут оних о запошљавању, различитим финансијским садржајима... гдје се они међусобно погађају као минстри по принципу "ја теби - ти мени".

"Тако су донесени и закључци у вези са мигрантском кризом који нису усаглашени, а који ће, тобоже, кроз записник да буду усаглашавани", нагласио је Шпирић.

Он је указао да је у четворогодишњем мандату актуелног сазива Савјета министара посебно спорно то што се крши Пословник о раду.

"Пословник о раду Савјета министара дефинисао је начин његовог рада и јавност рада. Он говори да постоје редовне и ванредне сједнице, а нигдје не спомиње да постоје затворене и отворене сједнице", појаснио је Шпирић и поновио да су све затворене сједнице Савјета министара ванпословничке.

Према његовом мишљењу, то се свјесно ради да јавност не би била информисана о садржају рада Савјета министара на тим затвореним сједницама.

"Све је то под велом тајне и јавност никада о таквим одлукама не буде обавијештена. Медији могу да траже стенограме са тих затворених сједница и видјеће да се сав жар Савјета министара води кроз затворене сједнице скривене од очију јавности. Суштина рада Савјета министара одвија се кроз затворене сједнице које су ванпословничке. То се раније није дешавало", истакао је Шпирић.

Он је упитао зашто се доносе одлуке на затвореним сједеницама ако је рад Савјета министара јаван, зашто се од јавности крије нешто.

"Оне су спорне самим тим што јавност никада није била информисана о одлукама које су донесене на затворним сједницама", указао је Шпирић.

На питање да оцјени поступке министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића у мигрантској кризи, Шпирић је рекао да Мектићево понашање када је било која тема у питању, поготово ова у вези са са мигрантском кризом не заслужује било какав озбиљан коментар.

"Кад је ријеч о Мектићу, његовом односу према мигрантима, БиХ, институцијама, он је давно изашао из свих оквира закона и дојадио је и Богу и народу. Мектићев рад је такав да тешко мигрантима ако он буде водио бригу о њима", закључио је Шпирић.