latinica  ћирилица
21/05/2018 |  13:52 | Аутор: СРНА

Митровић: Савјет безбједности УН да прогласи "Дан 12 бањалучких беба"

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да би Савјет безбједности УН требало да прогласи "дан 12 бањалучких беба", у знак сјећања на 12 бањалучких беба које су 1992. године умрле усљед недостатка кисеоника.
Споменик 12 бањалучких беба - Фото: РТРС
Споменик 12 бањалучких бебаФото: РТРС

"Смрт 12 бањалучких беба представља страшан и смишљено организован злочин који се могао избјећи. Ово је тежи злочин од злочина снајпером, којим се може и промашити", рекао је Митровић Срни, поводом обиљежавања 26 година од смрти прве бебе у болници у Бањалуци.

Митровић је подсјетио да је 22. маја 1992. године почела агонија новорођене дјеце у Клиничком центру Бањалука, јер нису имали кисеоник за живот због одлуке Савјета безбједности УН о увођењу зоне забране ваздушниух летова, када је и умрла прва од 12 новорођених беба.

"То је био увод у окупацију простора према Србији и Београду, тако да се није могао допремити кисеоник који је био неопходан за живот новорођених беба у Бањалуци", истакао је Митровић.

Према његовим ријечима, прво дјете Живке Кнежевић умрло је 22. маја 1992. године и та агонија је трајала све до 19. јуна 1992. године када је умрло 12 беба, тринаеста беба Слађана Кобас умрла је 2005. године, док је четрнаеста беба Марко Медаковић, остао трајни инвалид.

Митровић је подсјетио да Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила 2009. године уз помоћ Градске управе Бањалука у центру града подигла спомен-обиљежје у знак сјећања на 12 бањалучких беба.

Он је рекао да је о овом догађају снимљен и документарни филм, а ускоро ће бити и промоција књиге.

Годишњица страдања 12 бањалучких беба биће обиљежена сутра парастосом и полагањем цвијећа на Новом гробљу и у центру Бањалуке.

Поводом 26 година од велике трагедије за српски народ, Градска организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бањалука реконструисала је спомен-обиљежје "Живот" подигнуто у знак сјећања на 12 звјездица.