latinica  ћирилица
21/05/2018 |  13:05 | Аутор: СРНА

Већа вриједност откупа и продаје пољопривредних производа

Вриједност откупа и продаје производа пољопривреде, шумарства и рибарства у Републици Српској у првом тромјесечју ове године износила је 79,01 милиона КМ или 0,9 одсто више него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Од тог износа вриједност продаје из властите производње пословних субјеката и њихових дијелова износила је 56,4 милиона КМ или мање за 2,2 одсто него у истом периоду прошле године.

Највеће учешће у продаји имали су производи шумарства, гдје је остварена вриједност продаје у првом овогодишњем кварталу била 27,7 милиона КМ или за 1,2 одсто мање него у истом лањском периоду.

Слиједи продаја сточарских производа у вриједности 19,52 милиона КМ, те воћарских и виноградарских производа од око 4,45 милиона КМ.

Вриједност откупа од породичних пољопривредних газдинстава у Српској у првом кварталу је износила 22,6 милиона КМ или за 9,7 одсто више него у истом периоду прошле године.

Највеће учешће у откупу имају сточарски производи чија је вриједност у првом тромјесечју била већа од 20 милиона КМ или за 19,9 одсто више него у истом периоду прошле године.