latinica  ћирилица
21/05/2018 |  09:38 | Аутор: СРНА

Техеран би могао да размисли о другим опцијама

Иранске власти би могле да размисле о другим опцијама уколико санкције које САД уведу Техерану, након иступања из споразума о нуклеарном програму Ирана, буду представљале пријетњу правима нације, изјавио је ирански амбасадор у Кини Али Асгар Хаџи.
Техеран, Иран (Фото: Sputnik/Сергей Мамонтов) -
Техеран, Иран (Фото: Sputnik/Сергей Мамонтов)

Он је током интервјуа за "Јутарњи лист јужне Кине" рекао да Иран очекује да остале земље које су потписале споразум, укључујући Кину, помогну у спровођењу и одржавању споразума и да испуне своја обећања и обавезе.

"Уколико успијемо да добијемо права и корист у оквиру споразума, остаћемо у њему. Уколико права Ирана не буду задовољена и ако то не буде у складу са нашим интересима, онда ћемо размислити о другим опцијама", рекао је Хаџи.

Хаџи је додао да вјерује да се споразум може одржати и без Вашингтона, захваљујући дипломатским напорима осталих земаља које су 2015. године потписале споразум са Ираном, јавио је "Спутњик".

Предсједник САД Доналд Трамп је 8. маја саопштио да се Вашингтон повлачи из споразума са Ираном и најавио поновно увођење санкција Техерану.