latinica  ћирилица
21/05/2018 |  08:17 ⇒ 08:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Млади Албанци хоће српски пасош

Албанци различите старосне доби свакодневно долазе у општину Грачаница са захтјевом за издавање увјерења о држављанству Републике Србије, због добијања српске личне карте и пасоша.
Пасош Републике Србије - Фото: Wikipedia
Пасош Републике СрбијеФото: Wikipedia

То за "Вечерње новости" тврди Љубинко Караџић, предсједник Привременог органа Града Приштине, са сједиштем у Грачаници.

Он је, потврђујући писање приштинских медија, истакао да по српска документа долазе Албанци различите старосне доби и образовног профила, а што се тиче Грачанице, долазе углавном становници са подручја Приштине.

Осим оних који већ имају српска документа и долазе да их продуже, има и доста младих Албанаца који први пут долазе са тим захтјевом, каже Караџић.

"Новости" наводе да представници Срба са Косова и Метохије објашњавају да Албанци са пребивалиштем на КиМ могу да добију пасоше Координационе управе, али су им за путовање у многе земље, ипак, неопходне визе.

Међутим, са овим пасошима Албанци могу да путују у земље које не признају косовска документа, попут Грчке и Шпаније, додаје лист.

Албански политички аналитичари и познаваоци косовских прилика додају да Албанци подносе захтјеве за српска документа још од 1999. године, али и да највећи број њих који раде у западним земљама има пасоше државе Србије, додају "Новости".