latinica  ћирилица
20/05/2018 |  18:26 ⇒ 21/05/2018 | 10:27 | Аутор: РТРС

Како су Чавић, Терзић и Иванић помагали Ешдауну?

Бивши високи представник у БиХ, Педи Ешдаун, у интервјуу за Глас Америке, рекао је да би реформа полиције била сигурно проведена да је остао шест мјесеци дуже. Открио је и да је највећу помоћ, током мандата, имао од три политичара - Драгана Чавића, Аднана Терзића и, како је рекао, донекле Младена Иванића.

Изостанак реформе полиције, Педи Ешдаун види као један од својих највећих неуспјеха током мандата на функцији високог представника у БиХ. Каже да је тада и међународна заједница окренула леђа том пројекту, али признаје да је имао помоћ од неких овдашњих политичара.

- Увелико су ми помагали и водили ме пријатељи међу босанским народом, којег заиста волим, и политичарима који су били уз мене- Драган Чавић, Аднан Терзић и донекле Младен Иванић. Они су ме водили и прихватили грешке које сам правио. Да ли сам правио грешке? Да. Вјерујем да сам напустио Босну шест мјесеци прерано. Вјерујем да смо полицијску реформу довели до тачке са које је морала ићи напријед - рекао је Ешдаун.

Ешдаун признаје да се преварио у тој процјени, а за то криви себе и међународну заједницу. Додаје, ипак, да је много тога и урађено за вријеме његовог мандата.

- Јединствена војска, јединствена царинска контрола, обавјештајна служба, служба за индиректно опорезивање. Да, за све те ствари извршен је притисак међународне заједнице, али је понуђена и конструктивна помоћ. Али, нажалост, међународна заједница је окренула леђа полицијској реформи. Понекад, када погледам уназад, питам се да ли сам требао остати још пет или шест мјесеци, да ту реформу учврстим - наводи он.

Ешдаун вјерује да национализам у БиХ расте и да је због тога угрожена, како каже, њена мултиетничка будућност. Истиче да Запад често гријеши у избору својих миљеника, у БиХ али и другим земљама.

- Погледајте мог доброг пријатеља Драгана Чавића, којег сматрам изузетно храбрим политичарем из једне од националних странака, који је схватио да бх. будућност лежи у успостави европске политике и стандрада. Стога не искључујемо некога само јер је из националнистичке странке, све зависи шта они раде, а не како себе називају - истиче бивши високи представник у БиХ.

Ешдаун је такође признао да није обраћао довољно пажње на положај Хрвата у БиХ, јер је био фокусиран искључиво на однос Сарајева и Бањалуке. Поручио је да БиХ сама мора ријешити питање Изборног закона и сматра да без те реформе нема напретка на европском путу.