latinica  ћирилица
20/05/2018 |  16:45 | Аутор: СРНА

ЕУ - Негирано да ће бити додатака уз споразум

Извори из ЕУ негирали су да ће се дипломате током седмице састати како би покушале да спасу нуклеарни споразум са Ираном након повлачења Вашингтона, као и да ће Техерану понудити финансијску помоћ у замјену за уступке.

Њемачки дневник "Велт ам Зонтаг" писао је нешто раније позивајући се на вишерангираног званичника ЕУ да ће се дипломате током седмице састати у Бечу ради разговора о новим корацима након одлуке америчког предсједника Доналда Трампа да повуче САД из споразума са Ираном.

Према наводима листа састанку је требало да присуствују представници Њемачке, Француске, Британије, Русије и Кине, а требало је да му руководи вишерангирани дипломата ЕУ Хелга Шмид.

Исти извор истакао је да ће споразум бити исти као и из 2015. године, али уз одређене додатке како би се умирио став САД.

Међутим, три извора из ЕУ, који су били дио преговора да Трамп не иступи из споразума, изјавили су данас да је то нетачно.

"На састанку у Бечу у петак биће говора о питањима имплементације и детаља нуклеарног споразума из 2015. године. На састанку неће бити ријечи о другим питањима", рекао је један од извора ЕУ.

Иран је данас саопштио да ће учестовати на састанку заједничке комисије састављене од шест свјетских сила како би ријешили било какве приговоре о спровођењу споразума.

Амерички државни секретар Мајк Помпео сутра ће изнијети "дипломатску мапу пута" и затражиће подршку од европских и других савезника да изврше притисак на Иран да се врати за преговарачки сто.